От х:

Днес в x:

Георги и Виктория-най-желани имена за децата ни през тази година

Любопитна статистика вади НСИ в края на годината. Тя засяга имената на новородените, както и кои са най-разпространените женски и мъжки имена у нас. От данните е видно, че в края на 2014 г. личните имена на постоянно живеещите в страната лица са повече от 68 хил. вида.

Разнообразието на имената при жените е по-голямо от това при мъжете. Близо 30 хил. са личните мъжки имена, докато при жените те са над 38 хиляди. От всички мъже в страната 1 334 хил., или 37.9%, притежават 20-те най-разпространени лични имена.

Най-разпространеното сред мъжете име в страната е Георги. Така се казват 171 хил. българи. Следват имената Иван – 165 хил. и Димитър - 127 хиляди. Христо остава назад в таблицата с 63 хил. именници. Най-често срещаните мъжки мюсюлмански имена са Мехмед - 16 хил., Ахмед - 14 хил., и Мустафа - 12 хиляди. те са най-разпространение в Разград и Кърджали.

Георги, Иван и Димитър са най-разпространените имена на мъже и в хасковския регион.

Разнообразието при жените е много по-голямо. Малко над 717 хил. жени, или едва 19.3 на сто от дамите в България притежават 20-те най-разпространени женски имена. 120 хиляди жени у нас се казват Мария, което прави името и най-често срещаното. Следват Иванка - 64 хил., Елена - 55 хил., Йорданките са на четвърто място, те са 40 хиляди.

В края на тази година статистиката за женския именник в Хасковско показва, че трите най-разпространени женски имена в национален мащаб са топ 3 и в региона. 

Най-често срещаните мюсюлмански имена при жените в страната са Фатме - 17 хил., Айше - 15 хил., и Емине - 10 хиляди.

Както при мъжете и жените, така и при новородените през 2014 г. се запазва тенденцията за по-голямото разнообразие на имената на момичетата отколкото на момчетата.

За трета поредна година Георги продължава да държи челно място и при бебетата. Заедно с Александър са най-предпочитани за новородените момчета - съответно 1 249 и 1 222 деца. Сред 20-те най-разпространени преобладават: традиционно български имена като Иван, Димитър, Никола, Калоян, Борис, Стефан и др., но липсват имена като Йордан, Васил, Тодор и Атанас, които са едни от най-разпространените при мъжете като цяло.

И през 2014 г. най-предпочитано за новородените момичета остава името Виктория – 931-о момиченца се казват така.

Никол е желаното име на второ място, а Мария -остава на трето.

В първите двадесет най-често срещани имена са и Габриела, Дария, Йоана, Рая, София, Симона и Елена.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    //
    ///
    1 -1
    00:03, 24 дек 2014
    Супер много добре! Поне не са някакви измислени като Майкъл,Ребека и не знам си какво още
Последни новини