От х:

Днес в x:

Мария и Георги са най-популярните имена в хасковска област

Мария, Иванка и Елена са най-разпространените женски имена в Хасковски регион. Това е и топ 3 на най-популярните сред жените имена и в цялата страна, показва годишната национална статистика.

Разнообразието на имената при жените е по-голямо от това при мъжете. Личните имена на мъжете са малко над 31 хил., а на жените – почти 40 хиляди.

За поредна година в хасковска област класацията за най-много именици при мъжете държат тези, които се казват Георги, Иван и Димитър. В тази подредба се движат и най-популярните мъжки имена в страната.

Най-много сред мюсюлманите мъже се казват  Мехмед, Ахмед и Мустафа. При жените най-често срещаните мюсюлмански имена са Фатме, Айше и Емине.

Александър и Виктория пък са топ имената за бебета на 2017 година. Сред 10-те най-разпространени имена, избрани за новородените момчета наред с Георги, Димитър, Иван и Никола, преобладават и необичайни за родната традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор.

Продължава обаче тенденцията от предходната година на избора повече новородени момченца да се кръщават на български ханове и царе – Борис, Калоян, Симеон, Аспарух.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2017 г. са Емир и Мерт, а при момиченцата са Елиф и Мелек.

Двойните имена вече не са толкова модерни. С 37% пада изборът за тях.  

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини