От х:

Днес в x:

Здравни медиатори ще влизат с линейките в гетата

Министърът на здравеопазването Петър Москов и представители на ромските общности се разбраха полицаи да придружават линейките в райони, в които е имало нападение над медици. Това стана ясно днес по време на среща в здравното министерство с организации, които представят здравни и социални услуги в ромската общност.

Участници в срещата изявиха желание на медицинските екипи да сътрудничат роми медиатори.

Здравният министър посочи, че е постигнато разбирателство с представителите на неправителствените ромски организации.

Тази седмица предстои среща на Петър Москов с Националното сдружение на общините, за да предложи да се назначат здравни медиатори в общините, където до момента няма.

Свиленград е сред общините, в които здравен медиатор работи от началото на тази година.

Това е 29-годишният Валентин Велев. Той е част от „Национална мрежа на здравните медиатори“ в България. По образование е политолог с диплома от Пловдивския университет.

От началото на 2014 година след конкурс по проект „Заедно за по-добро здраве“, изпълняван от Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ в съдействие с община Свиленград, е назначен като посредник между ромите и институциите в пограничното градче.

Г-н Велев, ежедневната ви работа е свързана с посредничеството между ромската общност и властите в Свиленград. Като здравен медиатор, какво е мнението ви за разпореждането на здравния министър Москов линейките да влизат при ромите с придружители полицаи?

Така само ще се усложни обстановката.Такава ситуация ще нагнети още повече напрежение. Подобни действия ще изолират отново ромите, а уж през последните години говорим непрекъснато за интеграцията им.

В Свиленград например, нямаме досега случаи на насилие от роми върху лекари. Аз осъждам насилието, като всеки нормален гражданин, предполагам, смятам обаче, че то не е присъщо само на една или друга етническа група, а по-скоро на болното ни общество като цяло. Отдавам тези посегателства, които за съжаление зачестяват напоследък, по-скоро на напрежението, в което хората живеят, независимо от етноса им. Всички сме в такъв хаос, че на действията ни влияе неизменно социалната среда. И като се има предвид, че безработицата сред ромската група е много по-висока, отколкото сред останалите етноси, вероятно бедността им ги подтиква и към по-агресивни действия понякога.

 

Извинете за въпроса, но вие към коя етническа група принадлежите?

Ром съм. Но съм горд с това. В работата си досега съм помогнал на много хора. Правя връзката между ромите от Свиленград с институциите. Има много случаи, при които им съдействам и да отидат на преглед при лекар, въпреки че някои от хората, които ме търсят за помощ, не са здравно осигурени. Имам и случаи, в които съответният лекар, след като изпише рецептата, дори е вадил пари от джоба си, за да плати лекарствата на пациента си ром, тъй като той няма средства. Да помогнеш -това е човешко и достойно!

 

Но някой все пак трябва да защитава човешките права и да пази живота на медиците?

Но връзката категорично не трябва да става чрез полицията, чрез страха. Освен това викането на патрулка, изчакването преди линейката да влезе в ромската махала, ще утежни ситуацията и може да коства човешки живот. А да бъде запазен един човешки живот, независимо какъв по етническа принадлежност е човекът, е важно, ценно.

Ние, медиаторите, можем да станем проводник на добрите отношения, не само в този конкретен казус, но и в много други. Имам колеги в цялата страна. В Национална мрежа на здравните медиатори сме около 170 души. Хората от етническите групи ни познават, имат ни доверие.

А държавниците могат да се замислят над това - да привлекат към институциите повече хора от етническите малцинства.

Образовани роми например има в много сфери - и адвокати, и лекари, и инженери, и полицаи. Освен това, започвайки работа в държавните или службите на местното управление, всички като мен са стимул за останалите млади хора от т.нар. гета- да се развиват, да искат да се учат. 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ba
    batio
    7 -2
    19:33, 10 дек 2014
    На циганите само сопа по-мутрата.Счупи им гърба от бой никаква полза от тези пиявици.
  • 2
    68
    68130
    4 0
    21:37, 10 дек 2014
    Това не са човешки същества,а вещества,чието единствено предназначение е да изтекат в канализацята.И не ми сочете "образованите" и "интегрираните" ц*****,които се броят на пръсти-те просто са изключенията,които потвърждават правилото...
  • 3
    Би
    бивш служител мвр
    14 -2
    22:13, 10 дек 2014
    Има стара поговорка за вълка и козината така че циганина никога не може да се интегрира интеграцията е много сложен и много дълъг период касаещ няколко живота на един дух Тоя политолог вероятно е цигане и се репчи като припява на модерното цивилизовано евроатлантическомислене на богаташите от европата В този смисъл в най уж просперираща държава америка черните са своигета така са и други общества --ирландци италианци и др Само богатите от обществата са при белите Ню орлеуанс например е почти 99 процента от черни там бели не отиват Нашите циганета трябва да са в гета със свои полицаи болница полицейско мног много да не бъдат допускани в останалите части на градовете --това е единствения изход а не рев за интегриране
  • 4
    Го
    гост
    5 -1
    08:26, 11 дек 2014
    Като се замисли малко човек ... и ако му се е налагало да посещава спешните центрове в България или пък те са го посещавали, се стига до гениални извод че боя върху медиците е малко, по начина по който се изразяват или се отнасят с теб бих казал че боя им е малко!
  • 5
    Ve
    velomaster
    6 -1
    09:57, 11 дек 2014
    в ромска махала без огнестрелно оръжие не се влиза,който иска да рискува си е негова работа!
  • 6
    Ск
    скалпел
    5 -1
    11:55, 11 дек 2014
    Не се пише интеграция, а се пише кастрация.
  • 7
    AХА
    7 0
    13:36, 11 дек 2014
    Да пращат в гетата цигански лекари да ги лекуват,ако има такива.ако няма бързо да им раздадат по някоя фалшива диплома!
Последни новини