От х:

Днес в x:

Съдът: Защо давате трибуна на “подобни граждани”

Иван Маринов

В редакцията на Haskovo.net се получи писмо от председателя на Районния съд в Димитровград Иван Маринов по повод интервю с Паско Тошев Запрянов със заглавие “Кошмарът на Темида: Съд до дупка за съдии и чиновници”. В писмото магистратът настоява за право на отговор, който да бъде публикуван дословно, “без съкращения и изменения, както и без сензационно заглавие над него”. Публикуваме правото му на отговор по-долу, като предварително се извиняваме, ако представите ни за “сензационно заглавие” се разминават.

Във връзка с публикуваната в сайта Haskovo.net информация със заглавие “Кошмарът на Темида: Съд до дупка за съдии чиновници”, доколкото по неправомерен начин е намесено името на Районен съд – Димитровград и на неговия административен ръководител, държа да направя няколко уточнения. Първо самото заглавие е изведено некоректно.

В Районен съд-Димитровград няма и до настоящия момент информация за “осъждане” на съдии, съдебни служители, още повече председателя на съда и то четири пъти. Гражданинът Паско Тошев Запрянов е отправил 17 искания за достъп до обществена информация, от които 7 са уважени, 10 са отказани. По тези откази има заведени общо 5 дела, като по два от отказите е постановено от Административен съд – Хасково да бъдат възстановени разноските за държавна такса на същия гражданин, в размер от по 10 лв. или общо 20 лв. В същото време с влязло в сила решение на Върховния административен съд, Паско Тошев Запрянов е осъден да заплати на Районен съд Димитровград сумата от общо 450 лв.

Нека разумните и обективни граждани сами да направят извода за какъв “съд до дупка” става въпрос и сами да отделят сензацията от реалността.

На следващо място е изнесена едностранно позицията на лично заинтересованата страна по съдебни производства, която позиция не отговаря на действителността. За да се направи разлика между “осъждане”, съд, председател на съд и физическо лице – заемащо тази длъжност, са необходими поне елементарни правни познания.

До настоящия момент липсват конкретно установени от компетентните органи съществени нарушения на правилата за образуване и разглеждане на делата в Районен съд Димитровград. Следва тук да се отбележи реалната преценка на компетентните проверяващи органи, а не преценката на заинтересованата страна, търсеща всевъзможни начини да не изпълни очевидно неизгодните й съдебни решения.

В Районен съд Димитровград се спазват съдопроизводствените правила, не са получавани сигнали или други оплаквания за нарушаване правата на гражданите, нито пък има създадена практика да се образуват дела в ущърб на гражданите.

Очевидно е, че е привлекателно да бъде яхната злободневната тема за “лошата и прогнила” съдебна система, но надали с изявленията на подобни граждани би се помогнало за поправянето на тази система. Сензацията може и да продава лесно, но със сигурност не е обективният начин да бъдат информирани читателите. Предоставянето на трибуна на подобен вид граждани – лично, а не обществено заинтересовани страни по дела, с цел повишаване на рейтинг не може да се приеме като основателна причина да се тиражират неистини за която и да било държавна институция. Времето и вниманието, което се отделя на подобни граждани, търсещи навсякъде своята си истина, която в крайна сметка се оказва в изцяло личен интерес, а не съобразен със законите, лишава останалите граждани от възможността да им бъде разгледан по-бързо и качествено наистина важен проблем, който следва да бъде разрешен от съда.”

Иван Маринов, адм. ръководител на Районен съд Димитровград

Бел. Ред. Уважаеми г-н Маринов, първо, цитираната от Вас публикация не е “информация”, а интервю. За различаването на двете не са необходими никакви специални познания. Интервюто е разговор между двама души, единият от които задава въпроси, а другият отговаря. И тъй като питащият по правило не изразява позиции и мнения, това се прави от интервюирания, то “едностранното изнасяне на позиции” е обусловено от обективната действителност. Ако интервюираният Паско Тошев Запрянов е изнесъл неверни или позорящи факти или твърдения за Вас, можете да го съдите.

Понеже на няколко места споменавате “подобни граждани”, за които не трябва да се отделя време и внимание, може би ще бъдете така любезен да ни пратите списък с “подобни граждани”, на които не бива да се “предоставя трибуна”.

Тодор Кръшков 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (35)

  • 1
    Ro
    ROLEX
    95 -43
    18:09, 3 дек 2014
    Кръшков заради последните 3 реда имаш моето уважение!
    Аз мога ли да ти изпратя списък с ''имената на подобни'' съдии за да не им давате трибуна?
  • 2
    Ха
    хасковлия
    74 -52
    19:35, 3 дек 2014
    Браво Кръшков много точно написано!!!! РЕСПЕКТ!!!!!
    • 33
      337228
      25 -33
      13:19, 4 дек 2014
      На какво "браво" и от какво "респект"? На жлъчните... Виж коментара
    • Ti
      ti si idiot Genadi
      24 -14
      17:46, 4 дек 2014
      Генади ти си мръсно копеле и нарочно говориш така.Познавам Кръшков от много години и не съм го виждал пиян...какво да коментирам повече постовете ти
    • Ге
      Генади
      3 -1
      13:34, 5 дек 2014
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Ха
    хасксовлия
    61 -50
    20:42, 3 дек 2014
    Кръшков както винаги е на място точен и безапелационно громи Значи според маринов хората да не критикуват магистратите точно обратно там е най гнилата и воняща част от нашето омщество наравно с престъпниците За мен те са дипломирани престъпници
  • 4
    По
    полицай от димитровград
    62 -40
    06:00, 4 дек 2014
    На Паско си му викаме Омбудсмана тука, човекът си е с явни психични отклонения, ама сме му свикнали. Иване, помня те от следовател, ти винаги си бил интелигентен и ерудиран мъж, както и добър юрист. Защо слизаш на нивото на тая жълта "медия". А Кръшков тоя път си вкара голям автогол. Даже най-простият ******* джебчия знае, че заяждането с държавата не води до нищо добро...
    • ??
      ??
      45 -21
      12:50, 4 дек 2014
      Как сте се събрали полицаи и съдии да се защитавате едни други.Господа ние простосмъртните всичко виждаме.Не може да ни обиждате с "подобни" граждани и да преценяте вие на кого да се дава трибуна и на кого не.Полицаите и съдиите не могат да дават тон на журналистите! Опомнете се, ние не сме по презумция престъпници. Цяла Европа сочи престъпниците и това сте вие. Да напомням ли на полицията как наскоро разбрахме от вестниците, че са придобивали бракувани апарати за засичане на скоростта по пътищата и с тях са стояли незаконно на пътя и са глобявали "подобните" граждани ....
  • 5
    Об
    обикновен гражданин
    46 -30
    09:20, 4 дек 2014
    Ха-ха-ха ' заяждането с държавата не води до нищо добро" . Г-н Полицаи точно от такива хора като Вас и въпросния съдия мислещи се за държава пати България.
    • По
      полицай от димитровград
      40 -47
      09:26, 4 дек 2014
      Г-н Обикновен гражданин, първо се научете на право... Виж коментара
    • До
      ДО: полицай от димитровград
      42 -17
      12:56, 4 дек 2014
      Смятах пак да ти обяснявам защо не си прав...., но после прецених, че след написаното от теб просто не заслужаваш да ти се отдели внимание.
      Искам само да запомниш, че дори и най-долният, неграмотен, мръсен и прост човек има равни граждански права с най-достойния човек, който можеш да си представиш. А ти с това поведение не си заслужил да се наричаш полицай.
      Хайде жив и здрав.
  • 6
    V
    v
    51 -28
    09:34, 4 дек 2014
    Държавата ни пати от точно тези съдии, бюрократи и всякакви нахални чиновници, които вместо да си вършат работата в интерес на хората, плащаши им заплатите, се правят на света вода ненапита. Няма значение какъв е човека Паско Запрянов - важното е че е Български гражданин и има право да си търси правата, което съд и държава трябва да му гарантират, а не да реват срещу него. Щом е спечелил делата, кой е прав - той или този съдия и обръжението му?
  • 7
    V
    v
    41 -18
    10:04, 4 дек 2014
    След като е Български гражданин има право да завежда дело срещу когото си поиска. Работа на съда е да го уважат, преценят фактите и вземат решение. Не да си чистят името по медии и да си правят евтина морална защита. Ако 25 години бяха работили съвестно и без нарушения, никой нямаше да има съмнение в тяхната правота и безпристрастност. За съжаление реалността е друга и воновните за нея са именно тези всички хора лежащи на гърба на държавата за заплати и покрай служебното си положение практикуващи корупжионни схеми.
  • 8
    Ma
    mari_za
    34 -13
    10:14, 4 дек 2014
    Цитат: изнесена едностранно позицията на лично заинтересованата страна по съдебни производства, която позиция не отговаря на действителността. Край на цитата. Отваря се една голяма врата - личната позиция (обикновено обратна на позицията на институциите) може ли въобще да се публикува? Ние "правно неграмотните" до кого да се допитваме относно "действителността"? Намирам вцитираните думи доста мракобеснически контекст, а това е много по-лошо от което и да е заглавие или лична позиция. Защо? Защото идва от институция. Обаче е още по-зле... не идва от институция, а от нейн служител. Затова оспорвам правото на този нейн служител да се произнася по действителността. Никой няма последната дума по този въпрос, затова медията публикува различни позиции. А това тук е моята лична позиция :)
    • 33
      337228
      19 -19
      13:30, 4 дек 2014
      А самочувствието на журналистите, че са четвърта власт и се изживяват като последна инстанция? Що се отнася до съдопроизводството не само в Република България, а и във всички демокрации има последна инстанция, чието произнасяне е окончателно. И както се каза в по - горен коментар, Паско или такива като него трябва ли да ангажират институциите и хората с кухи дела, само защото имали право на това, независимо, че са безсмислени и неоснователни. Кой плаща на края сметката? Паско е осъден да заплати съдебни разходи за 450 лева. Като го гледам кой и кога ще му ги вземе? Районен съд Димитровград да си предприеме действиеята по събирането на задължението. Чак тогава той ще се сети какви са последствията от глупостите му и можеби ще се замисли дали да се изживява като адвокат или омбуцман.
    • Ab
      absolutno
      15 0
      15:46, 4 дек 2014
      Мда, така си се изживяват всички медии. Факт. Но това не значи, че съдът ще им решава заглавията. Що за махленска разправия. И защо моля ви се съдът се почувствал засегнат от това заглавие? Доста е подходящо за безсмислието на ситуацията.
  • 9
    На
    Наблюдател
    40 -4
    11:01, 4 дек 2014
    Г-н Маринов трябва да се защити...Иначе, как ще ходи всяка сутрин на работа!... Но той, по-добре от всички нас, знае колко са зле нещата в съдебната система и колко е определящо това за състоянието на цялата ни държава.
  • 10
    Др
    друг съдия
    30 -3
    13:07, 4 дек 2014
    Не се карайте, грешката на колегата Маринов е, че не му е ясен жанра. Право на отговор имаш по повод на коментар, анализ и пр., в които се изразява лично мнение, което те засята. В случая става дума на интервю, в което Паско се хвали, че осъдил много пъти съда. Не е точно така /от 25 дела спечелил 5/, но няма смисъл да се навлиза в детайли. Изложеното от интервюирания, в случая Паско, не е позиция, нито мнение на медията, поради това не можеш да я упрекваш. А да я упрекваш затова кого си избира да интервюира е и глупаво и неразумно, защото веднага ще те обвинят в опит за налагане на цензура, което виждам, че става. Правилният ход, Иване, беше да поисшаш и ти да дадеш интервю, което медията няма да ти откаже, щото се чуди как да си пълни броя и там да обясниш, каквото искаш. Но така или иначе посветихме на Паско прекалено много внимание и приказки, които не си заслужават.
    • По
      полицай от димитровград
      17 -25
      13:16, 4 дек 2014
      Ваша чест, и интервю да беше поискал, пак щяха да... Виж коментара
  • 11
    Cr
    crazy_1417704172
    22 0
    16:36, 4 дек 2014
    Доколкото мога да разбера, съдът се е отнесъл напълно сериозно към подобния гражданин. И съдът очевидно е недоволен от това, както и от споменаването му, независимо дали от подобния гражданин или от някой друг.
  • 12
    Du
    Duche
    8 -2
    17:28, 4 дек 2014
    Ето до какво води достъпът до информация. Да се забрани изцяло!
  • 13
    Ca
    casus
    32 -3
    18:13, 4 дек 2014
    В случая не може да има никакъв упрек към Кръшков, освен че е дал право на отговор без основание. По случая с Паско Запрянов първи е говорил именно Иван Маринов. Запрянов не е бил открит. Впоследствие излиза интервюто с него. Дали случаят е интересен или не е отделна тема, но медията не може да бъде упрекната в пристрастие до третата публикация. Тя е инициирана от стойностния човек и съдия. Де факто е срещу подобния гражданин и злите журналисти, с елементи на самовъзхвала.
  • 14
    Колко мъка има по тоя свят.Вие сте захванали с моя пациент, а ако продължавате така ще дойдете при мен.Очаквам Ви.Който дойде доброволно по едно хапче по-малко.
    • Ге
      Генади
      2 0
      13:35, 5 дек 2014
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 15
    Ге
    Генади
    2 0
    13:35, 5 дек 2014
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини