От х:

Днес в x:

Изгониха незрящо дете с ДЦП и аутизъм от помощно училище в София

Трето ПУ "Едуард Сеген"

Изгониха 12-годишно незрящо дете с детска церебрална парализа и аутизъм от 3-то помощно училище "Едуард Сеген" в София. За това алармира майката на 12-годишната Пасионария пред bTV. Оказва се, че училищното ръководство взема решение да изключи ученичката, след като майка й се оплака от ефира на медията, че в училището няма рехабилитатор, а подобна терапия е жизненоважна за момичето й.

Два дни след излъчването на репортажа Пасионария не ходи на училище, защото не се чувства добре. Когато майка й я завела, преподавателите от 3-о помощно училище се струпали и започнали с нападките към Красимира. Тя самата разказа, че директорката Поликсения Кисимова й казала „Като имате претенции, обърнете се първо към мен. До кога ще ни плюете училището?"

Оказва се обаче, че Красимира е коментирала проектозакона за училищното образование, според който помощните учебни заведения трябва да бъдат закрити. Ако законопроектът бъде приет от парламента, в бъдеще за деца като Пасионария ще се грижат рехабилитатор и психолог. Идеята е за 5 години всички помощни училища ще се превърнат в центрове за личностно развитие.

„Не съм коментирала училището и екипа му, а рехабилитацията съм я казала в контекста на проектозакона. Не можах да разбера откъде дойде тази истерия. Като глутница ме нападнаха", коментира Красимира Обретенова. Тя се обърнала към директорката с думите „Ако смятате, че Пасионария е проблем, дайте отпусното и да си ходим". По думите на Красимира психоложката в учебното заведение я нарекла „мърша". Малко по-късно получила т.нар. отпусно.

Изгонването на 12-годишната Пасионария от помощното училище е незаконно. Това заключение направи Борислава Недялкова, старши експерт в Регионалния инспекторат по образование. РИО ще се самосезира по случая, но процедурата определено е нарушена - майката няма къде да премести детето, а директорката е подписала удостоверение за освобождаването му, без да има основание за това.

„Причината беше недоволството на майката, че не сме отговорили на претенциите и потребностите на нейната дъщеря. Съкратих процедурата", призна директорката. Според РИО обаче процедурата е нарушена, а не съкратена.

„Директорката и подчинените й от вратата ме вдигнаха на балон, че съм ги "плюла". Няма да разказвам детайли от селската препирня, която спретнахме. Половин час докато ми крещяха, децата в класните стаи седяха сами, самообучаваха се и слушаха нещо като даскалбрадър", пише Красимира Обретенова в социалната мрежа.

„Вече съм абсолютно 1000 процента убедена, че т.нар. "помощни училища" са всичко друго, но не и такива", казва още жената.

Днес майката обясни, че от училището нямат право да освобождават детето, защото няма депозирана молба за това. Ако момичето остане без училище, Красимира губи правото да бъде негов асистент, както и 400 лв. месечно, които отиват за рехабилитация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини