От х:

Днес в x:

КТ “Подкрепа” иска да се повтаря първи клас

Шефът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров

Да се върне повтарянето на класа за неуспелите да усвоят минималните знания ученици от 1 до 4 клас, поиска от МОН Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. Това се налага, защото както и да бъде оценен един ученик в начален етап, той достига до прогимназиален, дори и без задължителните минимални знания, мотивират се синдикалистите.

Сред другите промени в нормативната база, които се искат от образователното министерство, е целодневната форма на обучение от 1 до 8 клас да стане задължителна. Освен това шефът на синдиката към КТ “Подкрепа”, подписал писмото до МОН – Юлиян Петров, настоява да се пресече възможността за създаване на мегагрупи в детските градини и мегакласове в училищата. Това може да стане, като се отмени възможността за по-голям брой деца от максималния, предвиден в специална Наредба.

“Въпросът за повтарянето на класа от учениците до 4 клас бе много дискусионен”, коментира шефът на регионалния инспекторат по образование в Хасково Иван Панайотов, който е участвал като експерт в подготвянето на новия закон за училищното образование. “Според психолозите няма доказателства, че повтаряйки класа, децата наистина усвояват необходимите знания. Началните учители пък са на мнение, че повтарянето на класа наистина е за предпочитане, защото много ученици, минавайки “гратис” в по-горен клас, продължават да изостават, докато се стигне до момент, в който е невъзможно да се навакса ”, обясни Панайтов. По думите му законопроектът сега се дискутира, организират се кръгли маси и е възможно някои неща в него да бъдат променени.

По отношение на целодневната форма на обучение за всички до 8 клас, Панайотов обясни, че има стратегия отпреди 5 години, според която поетапно ще се премине към целодневна форма, но по желание, а не задължително. “Стигнахме до 4 клас, предстои да излезе постановление, с което и 5-класниците да бъдат обхванати в целодневната форма. За тези учeници се превеждат по 520 лв. на дете над единния разходен стандарт. А задължително трудно може да стане, защото зависи от материалната база. Някои училища просто нямат възможност за това”, допълни Панайотов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Hi
    himena
    2 -11
    15:24, 28 ное 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ko
      koko_1417181596
      14 -2
      15:31, 28 ное 2014
      Според това как пишете би трябвало да се върнете в 1-ви клас.Силно се надявам, че ще научите детето си да пише на БЪЛГАРСКИ и ако може да се използва точки и запетаи там където е необходимо.
  • 2
    Си
    Сиси
    10 -1
    15:53, 28 ное 2014
    До himena: Започнах да броя пунктуационните, правописните и граматичните грешки в коментара Ви, но стигнах зашеметяващата цифра 20 (двадесет) и се отказах.
  • 3
    Aa
    aa
    2 -4
    17:21, 28 ное 2014
    Himena може да е неграмотна, но в общи линии е права.
  • 4
    Ал
    Алекс
    9 -1
    20:27, 28 ное 2014
    Не търсете вината в учителите, вижте си първо децата. Учителя е в училище да преподава, но за зла участ в последните години работи в условия, в които преподаването остава на заден план, защото трябва да се справя някак си с гаменчетата, които провалят часовете. Докато родителите не се вземат в ръце и не помислят сериозно за възпитанието на децата си условията в училище няма как да се подобрят. Преподаването също.
  • 5
    Ам
    ами да...
    2 -2
    20:40, 28 ное 2014
    Ако Алекс е учител и той е допуснал грешки. Това е положението...
  • 6
    Уч
    учител
    4 0
    13:03, 29 ное 2014
    Един учебен час в първи клас е 35 мин. В клас има средно 20 деца. В началото на часа има поне 3-4 мин, в които се изслушват оплаквания, кой кого ритнал, кой кого наплюл, кой каква глупост казал. Ако се изучава нова буква, няколко минути са необходими да се обяснят елементите на буквата и начина на изписване. Учителят е късметлия, ако има време да отдели по 1 мин на дете, за да провери как се справя и да коригира грешките. Още по-голям късметлия е, ако всички химикали пишат и не са счупени. Ако училището е на целодневна организация, след обяд в часовете по самоподготовка се пишат домашните. Но часовете по самоподготовка са 2, а предметите са поне писане, четене и математика. Затова, уважаеми родители, на госпожата не и остава време.
Последни новини