От х:

Днес в x:

Черен петък в Хасково: Поевтиняват прашки и играчки

Бельото и играчките ще поевтинеят за ЧП, останалото-пас


Сериозно намаление на детски играчки и дамско бельо могат да очакват хасковлии на култовия за шопинг маниаците Черен петък. Традицията е на богатия Запад, където обаче не се свенят да пазаруват евтино, особено в последния петък на ноември, когато повсеместно веригите обявяват мега намаления, стигащи до 80 % от първоначалната цена. От няколко сезона традицията на Черния петък е пренесена у нас и незабавно побългарена. Молове обявиха, че ще започнат с намаленията още от утре, 21-ви ноември, като се очаква в национален мащаб да приберат до 270 млн. лева от парите на купувачите. В Хасково молове няма и поради това няма и намаления, нито утре, нито на оригиналната дата – 28-и, когато е последният петък на ноември. С едно-две изключения.

Крейзи петък утре обявяват от веригата за детски играчки Хиполенд, като отстъпката е 25 % за всички артикули в може би най-добре снабдените откъм играчки магазини в страната. Щастието за малчуганите /и за бюджета на техните родители/ най-вероятно ще продължи и следващия петък, 28-ми ноември, но за този е абсолютно сигурно. Разбира се, скептиците продължават да твърдят, че на фона на цените не 25 ами 50 % са малко, защото една пълноценна за децата визита си излиза средна работна заплата. От Хиполенд контрират, че може и да са скъпички, но играчките им са оригинални. Тоест един Мики Маус, ако трябва да е автентичен, на Дисни, има и цената на Дисни, а иначе може и да струва 3 пъти по-евтино за имитациите в малките магазинчета.

Със сериозно намаление се очаква да бъде и един от най-практичните подаръци и от мъжка и от женска гледна точка - бельото, особено дамското. Такъв подарък винаги се харесва от нежния пол, а с новата цена - и на плащащия силен. Макар да не е обявено официално, за 28-ми ноември се очаква отбивка от 30 до 50 % от цената на прашки, сутиени и прочие дамски глезотии. В това отношение обаче хасковлии са разглезени. Веригите, като местната Венера стил, до скоро обявяваха Черни петъци по няколко пъти в годината, като ги връзваха с 13-тото число на месеца. Тази година имало само един петък 13-ти, така че ще се компенсира в края на ноември. В интерес на истината обаче магазините за бельо държат текущи промоции от 20 до 50 % за различни периоди от годината и за определени стоки. Още по-изгодно излизат така наречените „ликвидации“, дори на престижни марки. Обясняват се с честата смяна на модата в капризния бизнес с бельо или със залежаване в големи количества на номера, които не отговарят на фините мерки на дамите. Дори за мъжете вече е знайно, че в Хасково първи изчезват сутиените с мерки 75-80 В, а тези за големи бюстове с мечтаната чашка Д може да не дочакат купувач през цялата година. Въпрос на бюст (или силикон).

Останалите вериги за други стоки вероятно няма да почерняват в петък. Повечето изтъкват, че наблягат на коледните промоции, а редовите бутици си имат сезонни намаления, в които отстъпките стигат до 70 %. Проверката обаче показва, че и след отстъпката си остава солидна сума, което повдига въпроса кой, по-дяволите, го е купувал на първоначалната цена. Честият фалит на магазини в Хасково показва, че не за всеки влак си има пътници, в случая за всяка стока купувачи. Изключения донякъде са магазините за обувки, при които необходимостта гарантира клиентела. Отстъпките там са само за излезли от сезона модели. И тук има известни изключения - престижен магазин за маркови обувки зариби клиентите си със СМС-и, че при покупка на чифт обувки, предлага втори по избор с 50 % намаление. Платимата цена обаче едва ли ще навява усещането за „отстъпка“.

От Черния петък обяснимо ще се въздържат веригите за черна и бяла техника, където всяко процентче се изразява в десетки левчета. И там имат промоции, но по-малки и по-скоро зависят от вносителя или производителя.

Г. Христов

Обяснението е, че много от магазините си държат текущи или сезонни промоции
Сред щастливците ще са и децата и най-вече техните плащащи родители
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    X
    X
    9 -6
    18:40, 20 ное 2014
    Tova za namaleniyata 80% na zapad e mit.
  • 2
    V
    V
    5 -4
    19:27, 20 ное 2014
    Shto da e mit? Kupuval sum si neshta s gore dolu tolkova namalenie, online po vreme na cheren petuk.
  • 3
    X
    X
    0 -1
    20:12, 20 ное 2014
    Ya kaji koy e tozi cheren petak i koya e veriga go predlaga?? Da si kupime i nie :) Ili moje bi tova e kolktziyata ot lyatoto predlagana na Koleda ;)
  • 4
    89
    894630
    12 -3
    21:21, 20 ное 2014
    Тази статия е за раздел , платени реклами !
  • 5
    Ka
    kazi4ene 13 kiliy
    2 0
    23:15, 20 ное 2014
    Na toy prodava4-konsultant mai mu e skasana uniformata na leviy rakav,alo Mariyne 6to ne im hariji6 po-edna nova teniska be g-n bos?!
  • 6
    Мр
    МРЪСНИ КЪРЛЕЖИ
    9 0
    23:31, 20 ное 2014
    Прашките от цепени ластици ли са или плондески.
  • 7
    Dj
    Djaro
    0 -1
    14:56, 21 ное 2014
    Дано Момичетата да почнат да носят повече прашки !!
  • 8
    Об
    обикновен
    0 0
    16:33, 21 ное 2014
    Разгледайте и споделяйте тази страница будни граждани: https://www.facebook.com/pages/Демокрация-в-икономиката-вместо-капитализъм/526966857338134
  • 9
    Ха
    ХА ХА
    4 0
    08:06, 22 ное 2014
    Разгледайте също и моята борба от адолф хитлер,там ще попаднете на сегашните български одисеи сполетели някога германия.но за разлика от нас германците са се отърсили от мизерията след конфискация на всичко ограбено от евреите.
  • 10
    Чи
    читател
    0 0
    10:41, 28 ное 2014
    Пак провинциална бг пародия на една супер идея. Тук става дума за огромни и цялостни намаления до 80%, а не частични намаления до 30% на гащи и играчки.Едни и същи стоки се въргалят в Хасково от години, няма сезонни намаления, няма нищо.

Случаен виц

Последни новини