От х:

Днес в x:

10 °C

Ускоряват отчуждителните процедури за строеж на обекти с национално значение

Промени в Закона за държавната собственост приеха на първо четене в пленарна зала депутатите от управляващото мнозинство в 43-ото Народно събрание, предаде БГНЕС.

Вносител на поправките е служебното правителство на Георги Близнашки, но зад тях твърдо стои регионалният министър в кабинета "Борисов" Лиляна Павлова. Законопроектът касае съкращаване на сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради "обществено значими проекти".

Законопроектът бе приет с общо 150 гласа "за", 3 "против" и 41 въздържали се. За поправките гласуваха ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, БДЦ и АБВ. От Патриотичния фронт и БСП основно се въздържаха, а "Атака" не участва в гласуването.

Предвижда се възможност при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване, инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила. На практика това означава, че дори и при обжалване за отчуждаване от страна на собственика на имота, инвеститорът ще може да влезе във владение без издаден административен акт и окончателно решение на съда. Според законопроекта строителството няма да спира заради спорове за обезщетението или отчуждителната процедура, като промените засягат изграждането на нови пътища и проекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства.

Този важен законопроект би следвало да се гледа от постоянна права комисия и съпътстващи комисии, обяви по време на дебатите депутатът от БСП Филип Попов, който бе категоричен, че парламентарната му група няма как да подкрепи поправките дори на първо четене. Променен е начина на уведомяване на заинтересованите лица, предупреди Попов. Той цитира и конституционно решение, според което "предоставянето на възможност на инвеститор да влезе във владение преди да е влязъл в сила административен акт е противоконституционно", а освен това сигнализира, че в Народното събрание има становище от заинтересовани от тези промени лица, които имат критики. "Съкращаването на времето не трябва да е за сметка публичността", настоя Филип Попов.

Сериозни критики по цялата процедура на приемане на този закон отправи и Мая Манолова. Тя обърна внимание на факта, че още в първите дни на 43-ото Народното събрание парламентът ударно се занимава с Министерството на регионалното развитие и приема няколко закона, които го касаят. "Вместо да се изпишат вежди, ще се извадят очи", предупреди тя. Мая Манолова сигнализира, че в законопроекта липсва оценка на въздействието и финансова оценка. Ефектите от този законопроект могат да бъдат много сериозни и това как са приключвали предишни дела не гарантира изхода от следващи такива, което е ясно на всеки юрист, каза тя. Не може Закона за държавната собственост да се пипа на парче, защото проблемът е комплексен, каза тя. Мая Манолова припомни, че Конституционният съд (КС) вече е отменял предишни поправки в този закон, а днешният законопроект също е "на ръба Конституцията" и не се знае какво ще се случи при атака в КС. Липсват становища на засегнати организации, липсва финансов анализ, а в зала го няма и министъра, добави Манолова в мотивите си защо няма да подкрепи законопроекта.

Поправките получиха сериозна подкрепа по време на дебатите от страна на лидера на ДПС Лютви Местан. По думите му законопроектът не засяга правото на частния собственик да обжалва обезщетението, което ще получи, а единствено позволява през това проектът да не спира. "С приемането на този закон изпълнението ще продължи, но правото ми да обжалвам и да искам по-висока цена няма да се спре. Ние пак ще стигнем до същия резултат - рано или късно проектът ще бъде изпълнен и моето право на собственост ще бъде защитено с акт на съда", обясни Местан. Според него след приемането на този закон ще се елиминира риска България в условията на криза да губи огромни средства, в това число и средства по европейски програми. Местан все пак призова за промени между първо и второ четене, които да вменят на администрацията задължението да уведомят частния собственик надлежно за предстояща процедура по отчуждаване, тъй като в момента това се случва със залепени листчета и писма до адреси, на които лицето не живее.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини