От х:

Днес в x:

Ускоряват отчуждителните процедури за строеж на обекти с национално значение

Промени в Закона за държавната собственост приеха на първо четене в пленарна зала депутатите от управляващото мнозинство в 43-ото Народно събрание, предаде БГНЕС.

Вносител на поправките е служебното правителство на Георги Близнашки, но зад тях твърдо стои регионалният министър в кабинета "Борисов" Лиляна Павлова. Законопроектът касае съкращаване на сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради "обществено значими проекти".

Законопроектът бе приет с общо 150 гласа "за", 3 "против" и 41 въздържали се. За поправките гласуваха ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, БДЦ и АБВ. От Патриотичния фронт и БСП основно се въздържаха, а "Атака" не участва в гласуването.

Предвижда се възможност при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване, инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила. На практика това означава, че дори и при обжалване за отчуждаване от страна на собственика на имота, инвеститорът ще може да влезе във владение без издаден административен акт и окончателно решение на съда. Според законопроекта строителството няма да спира заради спорове за обезщетението или отчуждителната процедура, като промените засягат изграждането на нови пътища и проекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства.

Този важен законопроект би следвало да се гледа от постоянна права комисия и съпътстващи комисии, обяви по време на дебатите депутатът от БСП Филип Попов, който бе категоричен, че парламентарната му група няма как да подкрепи поправките дори на първо четене. Променен е начина на уведомяване на заинтересованите лица, предупреди Попов. Той цитира и конституционно решение, според което "предоставянето на възможност на инвеститор да влезе във владение преди да е влязъл в сила административен акт е противоконституционно", а освен това сигнализира, че в Народното събрание има становище от заинтересовани от тези промени лица, които имат критики. "Съкращаването на времето не трябва да е за сметка публичността", настоя Филип Попов.

Сериозни критики по цялата процедура на приемане на този закон отправи и Мая Манолова. Тя обърна внимание на факта, че още в първите дни на 43-ото Народното събрание парламентът ударно се занимава с Министерството на регионалното развитие и приема няколко закона, които го касаят. "Вместо да се изпишат вежди, ще се извадят очи", предупреди тя. Мая Манолова сигнализира, че в законопроекта липсва оценка на въздействието и финансова оценка. Ефектите от този законопроект могат да бъдат много сериозни и това как са приключвали предишни дела не гарантира изхода от следващи такива, което е ясно на всеки юрист, каза тя. Не може Закона за държавната собственост да се пипа на парче, защото проблемът е комплексен, каза тя. Мая Манолова припомни, че Конституционният съд (КС) вече е отменял предишни поправки в този закон, а днешният законопроект също е "на ръба Конституцията" и не се знае какво ще се случи при атака в КС. Липсват становища на засегнати организации, липсва финансов анализ, а в зала го няма и министъра, добави Манолова в мотивите си защо няма да подкрепи законопроекта.

Поправките получиха сериозна подкрепа по време на дебатите от страна на лидера на ДПС Лютви Местан. По думите му законопроектът не засяга правото на частния собственик да обжалва обезщетението, което ще получи, а единствено позволява през това проектът да не спира. "С приемането на този закон изпълнението ще продължи, но правото ми да обжалвам и да искам по-висока цена няма да се спре. Ние пак ще стигнем до същия резултат - рано или късно проектът ще бъде изпълнен и моето право на собственост ще бъде защитено с акт на съда", обясни Местан. Според него след приемането на този закон ще се елиминира риска България в условията на криза да губи огромни средства, в това число и средства по европейски програми. Местан все пак призова за промени между първо и второ четене, които да вменят на администрацията задължението да уведомят частния собственик надлежно за предстояща процедура по отчуждаване, тъй като в момента това се случва със залепени листчета и писма до адреси, на които лицето не живее.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини