От х:

Днес в x:

22 °C

Ускоряват отчуждителните процедури за строеж на обекти с национално значение

Промени в Закона за държавната собственост приеха на първо четене в пленарна зала депутатите от управляващото мнозинство в 43-ото Народно събрание, предаде БГНЕС.

Вносител на поправките е служебното правителство на Георги Близнашки, но зад тях твърдо стои регионалният министър в кабинета "Борисов" Лиляна Павлова. Законопроектът касае съкращаване на сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради "обществено значими проекти".

Законопроектът бе приет с общо 150 гласа "за", 3 "против" и 41 въздържали се. За поправките гласуваха ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, БДЦ и АБВ. От Патриотичния фронт и БСП основно се въздържаха, а "Атака" не участва в гласуването.

Предвижда се възможност при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване, инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила. На практика това означава, че дори и при обжалване за отчуждаване от страна на собственика на имота, инвеститорът ще може да влезе във владение без издаден административен акт и окончателно решение на съда. Според законопроекта строителството няма да спира заради спорове за обезщетението или отчуждителната процедура, като промените засягат изграждането на нови пътища и проекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства.

Този важен законопроект би следвало да се гледа от постоянна права комисия и съпътстващи комисии, обяви по време на дебатите депутатът от БСП Филип Попов, който бе категоричен, че парламентарната му група няма как да подкрепи поправките дори на първо четене. Променен е начина на уведомяване на заинтересованите лица, предупреди Попов. Той цитира и конституционно решение, според което "предоставянето на възможност на инвеститор да влезе във владение преди да е влязъл в сила административен акт е противоконституционно", а освен това сигнализира, че в Народното събрание има становище от заинтересовани от тези промени лица, които имат критики. "Съкращаването на времето не трябва да е за сметка публичността", настоя Филип Попов.

Сериозни критики по цялата процедура на приемане на този закон отправи и Мая Манолова. Тя обърна внимание на факта, че още в първите дни на 43-ото Народното събрание парламентът ударно се занимава с Министерството на регионалното развитие и приема няколко закона, които го касаят. "Вместо да се изпишат вежди, ще се извадят очи", предупреди тя. Мая Манолова сигнализира, че в законопроекта липсва оценка на въздействието и финансова оценка. Ефектите от този законопроект могат да бъдат много сериозни и това как са приключвали предишни дела не гарантира изхода от следващи такива, което е ясно на всеки юрист, каза тя. Не може Закона за държавната собственост да се пипа на парче, защото проблемът е комплексен, каза тя. Мая Манолова припомни, че Конституционният съд (КС) вече е отменял предишни поправки в този закон, а днешният законопроект също е "на ръба Конституцията" и не се знае какво ще се случи при атака в КС. Липсват становища на засегнати организации, липсва финансов анализ, а в зала го няма и министъра, добави Манолова в мотивите си защо няма да подкрепи законопроекта.

Поправките получиха сериозна подкрепа по време на дебатите от страна на лидера на ДПС Лютви Местан. По думите му законопроектът не засяга правото на частния собственик да обжалва обезщетението, което ще получи, а единствено позволява през това проектът да не спира. "С приемането на този закон изпълнението ще продължи, но правото ми да обжалвам и да искам по-висока цена няма да се спре. Ние пак ще стигнем до същия резултат - рано или късно проектът ще бъде изпълнен и моето право на собственост ще бъде защитено с акт на съда", обясни Местан. Според него след приемането на този закон ще се елиминира риска България в условията на криза да губи огромни средства, в това число и средства по европейски програми. Местан все пак призова за промени между първо и второ четене, които да вменят на администрацията задължението да уведомят частния собственик надлежно за предстояща процедура по отчуждаване, тъй като в момента това се случва със залепени листчета и писма до адреси, на които лицето не живее.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
12 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
12 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
12 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
12 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
12 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
12 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
12 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
12 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
12 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
12 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
12 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
12 ное 2019
Последни новини