От х:

Днес в x:

Отчуждават имоти на Кенана, рушат вили при необходимост

Тук трябва да се прокара улица с ширина 5 метра

Собствениците на имоти във вилна зона Кенана ще загубят части от своя имот, а на места могат да бъдат разрушени постройките им, ако пречат на процеса по изграждане на улици и техническа инфраструктура/ВиК и ел проводи/. Това става ясно от справка в отдел „Архитектура“ към местната община, по повод прилагането на действащият план за улична регулация на Кенана. Зоната е в регулация от 2001-ва година, но облагородяването и получи импулс тия дни, след като Кенана влезе официално в интегрирания план за възстановяване и развитие на Хасково. По него ще се наливат европейски пари в бъдеще. 

В тази връзка община Хасково кани всички собственици на имоти, да представят копия от документите им за собственост в стая 18, етаж 1 ул. Михаил Минчев/сградата на Архитектурата/. Срокове няма, но ако собствениците не направят това, ще бъдат уведомени служебно, когато изграждането на инфраструктура стигне до вилата му. 

А собственикът има какво да научи, преди това. Например, колко метра от имота му ще бъдат отчуждени при прекарването на улицата. От някои места ще се взима земя от двете страни, от други - само от едната. Отнетата земя варира от сантиметри, до няколко метра. Макар и много малък процент, ще има и такива собственици, които ще получат земя, ако между тяхното място и прокарвания път остане „ничия“ територия. 

Отчуждаването е абсолютно безвъзмездно, ако не надхвърля 25 % /1/4/ от земята ви. 

Тесните сокаци в по-голямата част от вилната зона, обаче изваждат наяве интересен казус. На места, застрояването е от ДВЕТЕ страни на пътя, при това със солидни постройки. Във вилните зони улиците трябва да са минимална ширина 5 метра, а толкова място между двата зида няма, убеди се Haskovo.net. 

Ако постройката е незаконна-тя просто се събаря, отговарят от архитектурата. Ако е законна-също, в случай, че няма други варианти за достигане на необходимата ширина на пътя. Разликата е, че-собственикът се обезщетява за бутнатата сграда. 

Много кенанци дори не подозираха за предстоящите реформи. Съобщението, че собствениците трябва да си представят нотариалните актове в отдела по архитектурата, е лепната на вратата на самата „Архитектура“, чийто достъп в момента е силно затруднен заради ремонт по фасадата на общината. Обявата е публикувана в местен печатен ежедневник, в малко каренце на вътрешна страница. Също така е публикувана и в сайта на общината, с дата 1-ви октомври, в раздел „обяви, съобщения“.

Г.Христов

Ако зидът пречи на бъдещата улица, той ще бъде бутнат, а собственикът-обезщетен
Овошки и телени огради правят невъзможно разминаването на два автомобила
На места вече е стартирало проектирането на новата техническа инфраструктура
На фона на сокаците, главният път за Кенана откъм квартал Бадема е истински "булевард"
Повечето места на Кенана са ниви, но има и силно застроени участъци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини