От х:

Днес в x:

12 °C

Актуализиране цените на земеделската земя искат собственици

Нови правила и цени на обезщетенията при принудително отчуждаване на земи поискаха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Пред БНР председателят на Асоциацията Стайко Стайков заяви, че за последните 30 години няма промяна в механизма, по който се прави това.

"Преди 10-15 години цените на земеделската земя бяха между 50 и 100 лв. на декар, а сега цената на много места надвишава 1500 - 2000 лв. Не може собствениците да бъдат ощетявани заради стар механизъм и на базата на категории", каза Стайков. 

По думите му цената на земя над 7-ма категория достига максимум до 200-300 лв. на декар. Цената на земя първа и втора категория, които много рядко се срещат, са максимум 1200 лв. По думите на Стайков това са много остарели цени. "Цените са непазарни", категоричен бе Стайков.

От Асоциацията искат след като бъде обезщетен собственикът на земя, той да може да закупи равностойно земя и да си плати разходите по нейното закупуване, обясни Стайко Стайков. По думите му в момента дори и всички разходи по отчуждаването са за сметка на собственика.

"Има над 1 млн. дка държавен поземлен фонд. Нашата идея е те да не се продават или да се обявяват на търгове, а когато се наложи да се обезщетят собствениците, те да имат възможност да избират - или парично обезщетение, или земя, която да получат", каза Стайков.

От Българската асоциация на собствениците на земеделски земи искат държавата да изкачква прибирането на реколтата и едва тогава да пристъпва към отчуждаване. 

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини