От х:

Днес в x:

„Българската Коледа“ събра над 2 млн. за болни деца

Благодарение на стотици хиляди българи, тазгодишното издание на „Българската Коледа" успя да събере 2 163 004 лева, обяви президентът.
Миналата година благотворителната кампания събра 1,5 млн.

Днес Росен Плевнелиев представи в Александровска болница резултатите от XI-то издание на "Българската Коледа", която тази година се проведе под мотото "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух", предаде „Фокус”.

„От общата сума с близо 950 000 лв. дарителите са подкрепили 524 деца, повечето от които страдат от вродена глухота. Закупени са лекарства на стойност 220 000 лв., 276 000 лв. са отишли за рехабилитация. Над 1 200 000 лв. са отишли за апаратура за над 30 болници”, уточни държавният глава.

По думите му инициативата помага да осъзнаем колко голяма е силата на проявената човешка съпричастност и доброта и че подаването на ръка на пострадалите осмисля живота.

Плевнелиев добави, че инициативата има амбицията да подобри здравето на българските деца като насърчи отговорното дарителство. Той изтъкна, че е горд от резултатите, които са много обещаващи.

„Преди година решихме заедно да насочим усилията към зрението и слуха на децата. Тези заболявания се развиват в ранна детска възраст. Малките деца не знаят, че не виждат, те не се оплакват. За проблемите им научаваме на по-късен етап. За зрителните проблеми се разбира, когато деца тръгнат на училище, което е фатално късно", коментира още президентът.

Той подчерта, че „Българската коледа” си е поставила за цел да подпомогне болниците за ранна диагностика и лечение на тези заболявания и увери, че ще се работи следващата кампания да бъде все така полезна.

Росен Плевнелив разгледа апаратурата, дарена на Александровска болница.
Детско очно отделение получи третото по ред дарение от четири апарата на обща стойност 88 416 лв.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини