От х:

Днес в x:

ГЕРБ предлага промени в закона за МВР, с които ще може да смени предсрочнo главния секретар

ГЕРБ са внесли промени в закона за МВР, с приемането на които оставането на главния секретар Светлозар Лазаров на поста, ще остане невъзможно. Това се вижда от текстовете, публикувани на сайта на парламента. Вносители са шефът на парламентарната група на партията и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов (бел. ред. чийто имунитет главният прокурор поиска днес), както и още 13 депутати.

В предлаганите промени е записано, че едно от основанията за прекратяване предсрочно на правомощията на главния секретар, е ако той притежава по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност (приравнено на шеф на областна дирекция на МВР).

Светлозар Лазаров, който в момента заема поста и беше назначен в началото на управлението на кабинета на Пламен Орешарски, има 10 години професионален стаж, но не е бил на старша ръководна длъжност достатъчно време.

Преди да бъде назначен за главен секретар, между април 2008 и юни 2013 година, Лазаров е бил началник отдел в ДАНС. Преди това той е бил разузнавач в Националната служба "Сигурност", последователно е заемал всички длъжности до "началник на сектор". Между 1999 и 2002 година е командос в Специализирания отряд за борба с тероризма.

Освен това със закона се променя и начинът, по който главният секретар ще се назначава. ГЕРБ отново връщат това правомощие на президента, който ще трябва да издава след предложение от Министерски съвет. Същото се предвижда да е и положението при избора на шеф на ДАНС.

Правителството на Орешарски отне тези правомощия от президента. В мотивите си вносителите от ГЕРБ пишат, че: "следва да се напомни, че подобно правомощие на българския Президент бе практикувано през последните 25 години и доказа своето положително въздействие върху службите за сигурност, в частност – върху МВР. Ето защо – абсолютно необяснимо! – през 2014 г. това правомощие бе отнето, без ясни аргументи и по-скоро като израз на персонална реакция срещу българския Президент. С настоящия законопроект тази грешка ще бъде поправена. Нещо повече: сполучливата традиция следва да обхване и възстановяване балансиращата роля на Президента да назначава Председателя на ДАНС – едно правомощие, което най-брутално бе отнето на 14-ти юни 2013 г. с оглед "превземането" на една от българските служби за сигурност от страна на олигархични кръгове, което – от своя страна – предизвика безпрецедентен взрив на гражданско недоволство, довел до четиринадесет-месечна управленска агония и до предсрочни парламентарни избори през есента на 2014 година!".

Светлозар Лазаров има мандат от пет години, също въведен в края на май със скоростното приемане на промените в закона за МВР. Той е единственият главен секретар, назначаван два пъти - веднъж с указ на президента Росен Плевнелиев през юни 2013 година и веднъж от правителството през юли тази година.

Благодарение на закона, главният секретар на МВР отговаря цялата оперативна власт в министерството, включително и правомощието да уволнява и назначава шефовете на полицейските дирекции.

Преди време "Медиапул" писа, че намерението на новите управляващи е ако Лазаров не се съгласи сам да напусне ръководната длъжност в МВР, да бъде принуден да го стори с промени в закона.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини