От х:

Днес в x:

Законопроект връща военното обучение в училищата, нямало да е като преди

Обучението няма да е като едно време, няма да има стрелба с автомат, обясни военният министър Аню Ангелов на обсъждането на проектозакона.

Текстове от новия проектозакон за резерва на въоръжените сили предвиждат през последните две години от средното образование да се преминава обучение по отбрана на страната и действия при екстремни ситуации.

На обсъждане на законопроекта днес министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че това не означава връщане на военното обучение в училище.

Няма да има лагери, стрелби, обучение с автомат "Калашников", няма да има нищо от това, което някой си представя, когато чете тези текстове от закона, обясни министърът.

Нямаме такава идея, това противоречи на идеята за доброволност, както на службата в резерва, така и на военната служба, допълни той.

Още не е избрана формата, по която да се провежда обучението, тя е предмет на съгласуване с МОМН, каза още Ангелов.

То може да бъде задължително избираем предмет или специално отделени часове на класния ръководител.

В обучението ще залегне усвояване на знания за отбрана на страната и защита на отечеството и за действия при екстремни ситуации според изготвена от министрите на отбраната и на вътрешните работи учебна програма, утвърдена от министъра на образованието, а за общинските училища - от кметовете на общините.

Идеята е закона за резерва на въоръжените сили да влезе в сила от 1 януари 2012 г. Финансовата му обосновка е около 30-35 млн. лв. на година.

Вести.бг

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини