От х:

Днес в x:

2-годишно с жестоки изгаряния след взрив на печка, палена с бензин


Момиченце на година и осем месеца получи тежки изгаряния след експлозия на печка, предназначена за твърдо гориво, но разпалвана с бензин. В ролята на „отоплител“ на жилището влязла 9-годишната й сестричка, която се грижела за малката, докато родителите работели. Инцидентът е станал вчера по обяд в ивайловградското село Свирачи.

В тежко състояние детенцето е докарано в Хасково, където в местната реанимация констатират изгаряния между 60 и 70 % на тялото, но и на лицето. Има вероятност момиченцето да е вдишало нажежени газове, което предполага и вътрешни поражения. Със спешен екип на ЦСМП Хасково, ескортиран от д-р Узунова от хасковския ОАИЛ, пострадалото дете е откарано в клиниката по изгаряния към УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“, където лекарите се борят за живота му. Следващите 24 часа ще бъдат критични за живота на малката.

Трагичният инцидент е низ от злощастни съвпадения, коментира кметицата на селото Тянко Пехливанова. Родителите на пострадалото дете Васил и Радка били дървосекачи и живеели в общинско жилище в Свирачи от 1994-та година. Този ден те отишли да режат дърва, като майката напалила печката, за да е топло на оставащите в къщи Димка и Веска. В един момент обаче печката тръгва да гасне. Каката решава да я разпали по начина, който по-безразсъдните възрастни разпалват дървата - с гориво. По принцип се използва нафта, но момиченцето намира туба с бензин зад вратата. В момента, в който сипва в печката, кюмбето „избухва“ откъм долния си отвор, точно в посоката където на земята е лежало бебето. Лумналият пламък само леко обгаря по ръцете 9-годишната. Каката прави всичко възможно да спаси сестричката си – лисва вода да изгаси огъня, светкавично съблича дрешките на бебето и сграбчила го на ръце хуква да дири помощ. Отива при съседно семейство дървосекачи, които се обаждат на 112 и викат родителите.

Васил и Радка днес са в Пловдив при пострадалото си детенце и се молят за чудо. Със случая са се заели полицията, социалните и отдел закрила на детето.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ня
    Някой
    15 0
    16:01, 10 ное 2014
    Горките дечица,ама родителите не е трябвало да оставят толкова малки деца без надзор зимата.Да бяха извикали поне някоя съседка.Дано се спаси малкото,но какви ли ще са последствията при толкова висок процент на изгаряне.Най-много ме е жал за голямото момиченце няма да си го прости цял живот,макар че не е то виновно.Бог да е с тях и с родителите им.
  • 2
    Яб
    ябанджиев
    14 -1
    17:02, 10 ное 2014
    Трябвало да не ги оставят -ама са ги оставили какво да правят хората няма пари никой не мисли за бедните мръсниците ограбиха държавата Казват десните ще оправят държавата нсапротив дясното е капитализъм а в капитализма никой не се интересува за ближния
  • 3
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    4 -3
    17:55, 10 ное 2014
    Има и доказано хубав строй с 99.90% доволни хора...тестван е в германия от 1934 до 1945...казва се националсоциализъм...в момента се изпълнява същата формула в китай за да ви се изясни,защо милиард и половина не гладуват,а седем милиона,колкото едно китайско село умират...
Последни новини