От х:

Днес в x:

На прага на зимата чистят комини на пожар

На прага на зимата коминочистачите са сред хората с най-много работа. По стара българска традиция хасковлията чака последния момент, за да повика професионалист да почисти затлачените с години комини.

В днешно време коминочистачите се броят на пръсти. Един от малцината, упражняващи този стар занаят в Хасково, е 33-годишният Иван Иванов.

В момента поръчките буксвално валят, споделя той. Като професионалист препоръчва ежегодна профилактика на комините, за да няма пожари.

За да няма проблем с комина, всеки трябва да знае, че ползва ли се интензивно, трябва и да се почиства. Моят съвет е това да се прави по възможност всяка година преди отоплителния сезон или поне през година. Често имаме обаждания, когато завали снегът. А качването на покрива, когато има сняг до коляно, е много трудно и опасно”, обяснява Иван. Той предупреждава още, че сред най-големите виновници за затлачването на комините са суровите дърва, защото при изгарянето им по димоотводите се полепва смола. Брикетите също много запушват комините.

За цените на услугата споделя, че струва 3 лв. на линеен метър. Така чистенето на комина на вход в 8-етажен блок например излиза общо между 50-70 лева. В къщите почистването на димоотводите е по-сложно и там цената върви на пазарлък.

Очерк за най-младия коминочистач в Хасково четете в карето по-долу.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Jo
    jok
    1 0
    23:48, 3 ное 2014
    Дайте негов тел.номер!
  • 2
    Jo
    jonty_1415084896
    4 0
    09:05, 4 ное 2014
    0878 46 68 74 Ванко е профи отвсякъде!
Последни новини