От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводителите: Стотинка под 6 лв. за кило - ликвидираме

Месец по-рано ще започне тази година изкупната кампания на ориенталските тютюни. Гръцката фирма „Михайлидис“ вече купува от сорта Басма в Крумовградско, но в Хасковско все още агентите само оглеждат ориентала, коментира шефът на областната структура на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-НАТ-2010 Румен Минчев.

Миналата година кампанията закъсня и за орианталските стортове прехвърли годината и започна чак в началото на януари 2014-та.

През цялото й враме обаче браншът беше раздиран от протести и спорове между изкупвачите и производителите заради ниските изкупни цени, които на моменти удряха тоталното дъно от 3.90лв. за кило.

Въпреки по-ранния очакван старт на кампанията истериите околоизкупуването набират скорост още отсега.

Според информацията от колегите им кърджалийско, хасковските тютюнопроизводители знаят, че изкупуването там в момента върви между 4.40 и 6 лв. за кило тази година.

Хасковските стопани обаче са категорични, че под 6 лева и грамче няма да дадат. „Ако цената, която ми предложат тази година, падне и с 1 стотинка под 6 лева за килограм - директно обявявам фалит. Имам база за 150 000 лева - давам я наполовина, колкото да ми се махне от главата, и край с тютюна“, кани са Минчев. Той е един от вече броящите се на пръсти едри тютюнопроизводители в региона.

30 % от тях в хасковоско вече са фалирали. Тази година стопаните, които все пак удържат, са с около 20 на 100 загуби заради калпавото влажно лято. Около 170-180 кг. от дерар са добивите им тази година, а за сравнение през миналата са прибрали около 200-220 кг. от декар.

В региона вече има съобщения и за търговия „на черно“.

Поляци пробвали да купуват наше кафяво злато. Според схемата те препродавали българския тютюн като свой в родината си, където изкупуването вървяло между 3,50 -5 евро. Така от една страна печелили от разликата в цената, втори път от субсидирането, тъй като в Полша тютюнът е в схемата на обвързаните производства.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Го
    Голям Балама
    15 -1
    17:17, 28 окт 2014
    Това е къртовски труд, но явно няма бъдеще. Жалко за хората, които ще останат без поминък, но щом пазара не дава цена, която да удовлетворява тютюнопроизводителите какъв е смисъла от този къртовски труд и от тази продукция?
  • 2
    Ко
    коко
    15 0
    17:36, 28 окт 2014
    Производителите да нарежат тютюна на хаван,да го харманосат и да го продат на черно по 15-20лв килото.И вълка сит и агнето цяло.Поне ще спре контрабандният тютюн от Турция.
    • Фе
      фен
      8 0
      17:54, 28 окт 2014
      Браво коко. Коко премиер...
Последни новини