От х:

Днес в x:

До деня на сърцето: Спасиха сърцата на 805 хасковлии

Кардиолозите нямат право на грешка

Сърцата на 805 хасковлии бяха спасени в отделението по Инвазивна кардиология към хасковската МБАЛ от началото на годината. Равносметката идва по повод днешния Световния ден на сърцето, който кардиолозите отбелязват като професионален празник. Съсловието на което приписват най-черното чувство за хумор/“умри веднъж, но от сърце“/ в действителност е спестило девиза си на всеки 15-ти потърсил услугите на хасковската МБАЛ. В инвазивната кардиология обикновено попадат хора покосени от бича на региона-инфарктите, където само действията на докторите стоят между живота и смъртта. При 442-ма хасковлии въпросът наистина е бил на или-или. Наложило се по спешност да им бъдат продухвани запушени артерии и поставени гарантиращите притока на кръв към сърцето стентове. При 293-ма се е наложило обработка със скъпите медикамент-излъчващи стентове, които освен непосредствения проблем лекуват и хронични заболявания на сърдечно съдовата система. 149 са се нуждаели от обикновеното съдоразширяващо. Обикновено или скъпо, пациентите на кардиологията не плащат нищо. Хасковската МБАЛ е една от много малкото в страната/частни или държавни/ болници които не взимат и лев отгоре към плащаното от касата. Доплащането другаде се измерва със стотици, а някъде и с хиляди левове.

Нито един от претърпелите манипулация в Инвазивната не е починал. Някои дори са били връщани от „оня свят“. Един от най-нарицателните случаи е от май миналата година, когато Кардиологията извади от клинична смърт известния хасковски треньор по вдигане на тежести Живко Архондев. Ковачът на спортната слава бе рестартиран цели 7 пъти /!/ преди да го върнат към живота, при това – към пълноценния. Върналия се към занаята си треньор пък тази година изкова първия за Хасково от три години насам европейски шампион-Христо Сотиров по вдигане на тежести. В инвазивна кардиология работят 5-ма лекари, още 11 се грижат за здравето на пациентите в Трето вътрешно. Началник на хасковските кардиолози е д-р Александра Милева. На нея и колегите й – честит професионален празник!

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Башев
    0 0
    13:37, 30 сеп 2014
    Браво, ама не е баш така! Кой ще каже например, колко операции направиха без нужда за пари, или айде да кажем по погрешка?
Последни новини