От х:

Днес в x:

НЗОК поиска още 100 млн. лева за здраве

НЗОК ще поиска актуализация на бюджета си със 100 млн. лева, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев.
От тях 50 млн. лева ще бъдат за болнична помощ, 25 млн. лева - за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лева - за лечение на онкологични заболявания и 10 млн. лева - за медицински изделия, съобщи БТА.

Последният парламент актуализира бюджета на НЗОК с 225 млн. лв., като парите трябваше да дойдат от съкращения в министерствата. Още тогава от Българския лекарски съюз алармираха, че тези средства са недостатъчни и настояха за актуализация от 370 млн. лв.

Кирил Ананиев уточни, че 100-те милиона лева ще бъдат осигурени от наличностите по сметката на НЗОК към 1 януари 2014 г., като това е остатък от средствата от цялостната дейност на здравната каса за миналата година. Трябва обаче решение на МС, за да могат да бъдат използвани.

Искането за актуализация ще бъде изпратено днес на министъра на здравеопазването.

Шефът на надзора на здравната каса каза още, че актуализацията на бюджета не засяга трансфери от националния бюджет към този на НЗОК.

"Предвижда се преизпълнение на здравноосигурителните вноски, като се очаква цялата сума от тях да достигне 75 млн. лева. Надзорният съвет реши да се създаде аналитичен отдел в НЗОК, който ще анализира разходите на касата", допълни Кирил Ананиев.

Вчера правителството отпусна целево по бюджета на Министерството на здравеопазването допълнителни 11 млн. лева.

Със 7 млн. ще се купят между 56 и 61 нови линейки. Останалите средства ще бъдат предоставени на държавните психиатрични болници, на центровете за трансфузионна хематология и на регионалните здравни инспекции. Предвидени са и средства за държавните лечебни заведения за закупуване на медицинска апаратура и консумативи.

Директорът на НЗОК обвинена в оказване на натиск

Бившият директор на здравната каса д-р Пламен Цеков обвини наследничката си на поста д-р Румяна Тодорова, че оказва натиск върху членове от неговия екип, които са останали на работа в НЗОК и търси изкупителни жертви, предаде "Фокус".

"Тотално се прехвърля вината за преразхода в НЗОК върху служителите от моя екип, бяха унищожени две дирекции: „Финансов контрол” и „Медицински дейности”, които отговаряха за хоспитализациите и за движението на пациентите. В резултат на това се стигна до преразход в болничната помощ над 25 процента", заяви Цеков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини