От х:

Днес в x:

ДАНС: Няма риск от кибератаки срещу банките

В момента няма сериозен риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност, заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев.
Той коментира темата пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София, предаде БГНЕС.

На въпрос дали с оглед на случилото се с една от големите банки в страната има по-сериозен риск за системата според ДАНС, Писанчев отговори, че в момента няма сериозен риск за банковата система. Не виждаме в момента кардинална заплаха за банковата система от гледна точка на киберсигурността, добави той.

"Имаме информации, че се предлага услугата "киберпрестъпление", която е изключително опасна. У нас все още не сме засекли подобни случаи, но има такава тенденция в света", каза Писанчев.

По думите му такива услуги се предлагат главно в частната сфера, като става въпрос за лица, свързани с организираната престъпност на международно ниво. По данни на шефа на ДАНС държавите, които се опитват да развиват подобни услуги, са няколко - като например Китай и Северна Корея.

"Предполагаме, че киберпрестъпленията ще нарастват и у нас, тъй като все повече разплащателни услуги и всякакъв вид услуги минават през киберпространството", добави Писанчев.

Запитан дали ДАНС следи лица с български паспорти, които представляват терористична заплаха или финансират вноса на терористи в Близкия Изток, той отвърна, че при получаване на сигнали реагират веднага. На въпроса дали има такива, той отговори многозначително, че "в ДАНС има всякакви сигнали".

През юни ДАНС задържа няколко души за всяване на паника за банките. На двама от тях бяха повдигнати обвинения - за подаване на невярна информация. 39-годишният Робърт Димитров, управител на лицензирания инвестиционен посредник "Глобал Маркетс", бе обвинен за разпращане на злонамерени слухове за банки чрез имейли. А на неговия служител Кирил Джабаров, роден през 1985 г., беше повдигнато обвинение в помагачество. Те бяха пуснати на свобода срещу 3000 лв. гаранция.

Съдът обаче освободи без обвинение известния Венцислав Ангелов - Чикагото - баща на Йордан Бонев, който заедно с Бисер Миланов-Петното стана известен покрай контрапротестите. По-късно обаче Чикагото бе осъден на 6 г. затвор за наркотрафик.

Преди дни от Реформаторския блок заявиха, че в разследването на случая с КТБ не трябва да участват Владимир Писанчев, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на КФН Стоян Мавродиев. Според лидера на ДСБ Радан Кънев те, както и бившите министри на вътрешните работи и на финансите - Цветлин Йовчев и Петър Чобанов, имат вина за състоянието на банката.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини