От х:

Днес в x:

ЦРУ: ”Ислямска държава” разполага с до 31 500 бойци (видео)

Нови разузнавателни данни показват, че "Ислямска държава" може да разполага с между 20 000 и 31 500 бойци в Ирак и Сирия.
Настоящата оценка се основава на преглед на разузнавателни доклади от май до август, заяви говорител на ЦРУ, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Новата бройка е по-голяма от тази, която се цитираше досега от мнозина външни експерти и която определяше числеността на бойците на "Ислямска държава" на 20 000.

Според ЦРУ сегашната оценка отразява по-усиленото набиране на членове от екстремистката групировка от юни след постигнатите от нея успехи на бойното поле и провъзгласяването на халифат.

Австралия увеличи днес до най-високо ниво тревогата за терористични атаки, предадоха световните агенции. Страната участва заедно със САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

За първи път от 2003 г. насам Канбера повишава тази степен от средна на висока, което означава, че има вероятност от терористичен акт, въпреки че тази опасност може и да не е непосредствена.

"Някои хора имат намерението и способността да организират атентати тук в Австралия", предупреди австралийският премиер Тони Абът.

По-рано тази седмица австралийското разузнаване предупреди за заплаха, идваща от австралийски джихадисти, които отиват да се сражават в Ирак и Сирия, а после се връщат у дома.

САЩ обединиха 10 арабски държави в коалиция срещу "Ислямска държава". Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Катар, Оман, Египет, Ирак, Йордания, Ливан и САЩ "декларираха споделения си ангажимент да бъдат единни срещу заплахата от тероризма за региона и света под всички негови форми, включително т. нар. "Ислямска държава", се уточнява в съобщение след срещата вчера на американския държавен секретар Джон Кери с арабски лидери в Джеда (Саудитска Арабия).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини