От х:

Днес в x:

Наводнено Странско се връща към живот, не чака помощ от държавата

В димитровградското село Странско днес се бориха с последиците от наводнението

Нормализира се живота в димитровградското село Странско ден след наводнението, което споходи част от жителите му. Скъсана дига и приливна вълна от близките язовири заляха най-ниската част на населеното място в събота сутрин.

Днес следобяд ел.захранването беше пуснато, а с помощта на фадрома са изчистени калните наноси на две улици, разказа кметът Фильо Стоев. Той предоставил от личния си фураж на няколко жители, които са спасили животните от пороя.

Живеещите се опитваха да почистят домовете си, брояха измрелите животни и съсипаната продукция. Според хората на една от засегнатите улици - "Васил Левски" , наводнените къщи в Странско не са 20, а поне стотина. Повечето разчитат на помощ от близки и роднини, не смятат, че държавата ще им помогне.

Така мисли и 80-годишният Жельо Димитров. Приливната вълна го заварила в селскостопанската постройка до дома му, където едно по едно е вадил 13-те овце, кравата си и свинете. Успял да ги избута на улицата, но останал без фураж. Пороят унищожил 6 тона от него. Разрушен е и покрива на бараката.

"Вече втори ден нищо не сме яли, останахме без сили, така се притеснихме", разказа възрастният мъж. Първа помощ на него и съпругата му оказали сина и внука. Дядо Жельо ще търси да наеме и хора, които да му помогнат в разчистването. Филосовски заключава, че поне има къде да спи, тъй като наводнението не е стигнало втория етаж на дома му.

Съседи, които не са пострадали от пороя, също помагали, като се включили в разчистването или приютили животните в своите обори. Хората разказа още, че ромите, които прибират бамя в Странско, "атакували" умрелите животни след наводнението. "Пред нас ги колиха и ядоха, гладни са", разказа още дядо Жельо.

И днес в Странско продължава да функционира Кризисния щаб, разположен в сградата на бившата детска градина. В него подслон намират възрастни мъж и жена, чиято къща е изцяло наводнена. Майка и дъщеря, по чудо спасени от придошлата вода, също нощуват там. Останалите са по къщи на близки и роднини.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

80-годишният дядо Жельо е доволен, че има къде да спи и животните му не са удавени
Селскостопанската постройка, от която дядо Жельо е вадил животните
Водата на първия етаж е достигнала 40 см
Покъщината днес съхне на слънце
Дядо Жельо показва до къде е стигала водата

Контейнерите преливат от почистването на къщите

Сградата на бившата детска градина в Старнско сега е Кризисен щаб
Възрастни мъж и жена намират подслов в Кризисния щаб
Част от подслонените в бившата детска градина
Хората в селото не чакат помощ от държавата

От днес след обяд в селото има ток

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Iw
    iwkol
    14 0
    18:56, 7 сеп 2014
    Съчуствам на пострадалите от наводнението , но искам да ви кажа да не чакате нищо от общината и защо го казвам !!!
    преди 3 седмици града ни беше пак наводнен, пострада и нашата къща, подадохме молба в общината за някаква си мизерна финансова помощ, там всичко както си му е по реда и какво става , един слънчев ден , звани служителка от общината ( Рускинята, имена няма да споменавам те сами си знаят хората кои са ), та така звани на градския телефон и казва "Вас ще дойдем да ви глобил , не да ви даваме помощ( ама с тон с какъвто родител се кара на дете , направило някаква голяма беля ), защото виждате ли превърнали сте мазето в жилищна площ, то небяха закани то небяха обвинения , че чак заплахата стигна, че са щели да ни дадът на прокурор , защото сме сложили два дивана в мазето , и сме го преустроили в жилищна площ. Та така пострадали хора , очаквайте обаждане и на вас със същите заплахи за да си оттеглите молбата за помощ иначе може и до прокурор да стигнете !!!!
    Айде поздрави на "Рускинята " от общината и все така да помага на пострадалите .
  • 2
    64
    6411
    6 0
    19:19, 7 сеп 2014
    българите ще се прочуем като единствените хора, които могат да реват и да се смеят едновременно
Последни новини