От х:

Днес в x:

Кръстиха африкански пришълец с тракийското Одрис

Първата кръстена възрастна белошипа ветрушка в България носи името Одрис. Тя е част от колонията белошипи ветрушки, пуснати миналото лято край свиленградското село Левка. Изчезващия у нас вид беше внесен от Испания по проект LIFE на Зелени Балкани.

Съдбата на Одрис е като от филм. Той дошъл по нашите земи заедно с върналите се напролет в Свиленградско белошипи ветрушки, след зимния им воаяж до Африка.

На външен вид дивата мъжка птица рязко се отличава от останалите мъжки в колонията по сивите препаски по крилата, които се появяват при мъжките птици след 2-рата им година. “До него всички останали мъжки изглеждат доста семпло”, разказват еколозите.

Затова екипът на Зелени Балкани започнал да го нарича на шега “Дивият мъжки”, понеже произходът му е от дива колония.

Заради факта, че нямал и характерния за проследяваните птици пръстен на крака, в колонията „дивият мъжки“ бил записан като номер RM (No Ring Male).

В крайна сметка по време на гнезденето е заловен от орнитолозите и опръстен като останалите. Така африканският пришелец получил ново име по цветния пръстен – BTD.

От сега нататък обаче красивият мъжки, с код BTD, вече ще носи името на древното тракийско племе Одриси, живели по земите, по които и той сега се засели. Името му е избрано по проекта на екоорганизацията за дарителство. Освен всичко останало ветрушката Одрис за кратко време е успял да се накичи с още много титли в колонията. Освен, че е първата дива птица, приобщена към колонията в Левка, е и първата, сформирала двойка и размножила се в колонията.

От Зелени Балкани напомнят, че давайки име на птиците край Левка, кръстниците са и техни благодетели. Такаветрушките влизат „в историята“ вече не с имена-цифри, а с тези,  дадени им от хората.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини