От х:

Днес в x:

15 °C

Задавате ли си въпроса: Къде изчезнаха врабчетата?

Cядали ли сте наскоро на пейка в парка, на който и да е по-голям град в страната? Няма как да го направите, защото ще получите тлъста глоба заради ограничителните мерки.

Ето защо може би не сте обръщали внимание на странен феномен – гълъби има, но врабчетата отсъстват от пейзажа. Не, това не е никаква измишльотина.

За съжаление градовете в България вече са в класацията на европейските метрополиси по този нерадостен показател. Изчезването на популацията на малките сиво-кафяви птичета е факт.

Оказва се, че дребните градски обитатели, които бяхме свикнали да приемаме за вечни и които до неотдавна бяха най-многобройните пернати в страната, са намалели с повече от 30% – 50% за последните 10 години.

"Врабчетата намаляват и това е факт", казва Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).  Причината за това, според специалистите е замърсяването на средата, в която живеем. Особено в градовете трагедията е пълна.

Презастрояването, мръсният въздух, увеличаването на шума, прекалено многото автомобили, липсата на зелени площи, отсичането на все повече дървета са показателите причина за изчезването им.

Малките симпатични птички не понасят този начин на живот, който за нас се е превърнал във всекидневие.

В Лондон например за последните 25 години врабчетата практически са изчезнали, а това съвпада с масовото увеличение на дизеловите автомобили в градовете, което започва в началото на 80-те години.

Резултатът е, че британската столица влиза в новия век практически без птичето, което още Шекспир е възпявал.

Париж, градът на Едит Пиаф („пиаф“ значи врабче на френски диалект), също отчете липсата им. Засега те нямат намерение да се връщат, защото в града липсват насекоми, зрънца, семенца, че дори и трошички хляб, които са основната им храна.

Експертни проучвания показват, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване и на качеството на живота на хората.

Още миналата година орнитолози забелязаха чувствителното намаляване на популацията на врабчета. От тази година в София те практически отсъстват от градския пейзаж.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  АВ
  А ВИЕ ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА
  21 -4
  13:04, 25 апр 2020
  Защо преди години когато бяхте деца следите от самолетите изчезваха след има няма 15 -20 секунди
  • Go
   gost
   1 -3
   23:45, 25 апр 2020
   У бе, старши, пак разконспирира световната конспирация!
 • 2
  0
  0
  12 -3
  13:31, 25 апр 2020
  Причините не са само в замърсяването.Основната причина е че няма храна за животните и птиците в България! С демокрацията изчезнаха стопанските дворове пълни с храна и за хора и за птици.В нивите се сяват само бързо доходни култури с които врабчетата конкретно не могат да се хранят,оттам нямат поколение и съответно броят намалява. Истината за затриването на флората и фауната на тази територия е жестока и тъжна.
  • Хр
   ХРАНА ИМА. ВЪПРОСА Е -КАКВА
   12 -1
   16:06, 25 апр 2020
   Има пшеница по полята. Но е пръскана. Частните дворове с раундъп. Най -смъртоносния препарат. Така е и при хората. Има сирене . Но години наред не мога да вкарат в затвора всеки тъпан който реши да става милионер за сметка на отровите които слага в сиренето. Така е със всичко. Всеки гледа да излъже другия и да му продаде отрова . Хората станаха измамници. По бай Тошово време отрова в храната и - лагера Белене.
 • 3
  11
  11111
  6 0
  15:35, 25 апр 2020
  защо умират средно по 250 човека се раждат към160 бебета...
 • 4
  АО
  А относно самолетите
  5 -1
  16:09, 25 апр 2020
  Никога ама никога след самолет не се е случвало да се стели перелина от мъгла. Да се образуват перести облаци. Никога. Посред лято като погледнеш в далечината балкана и не го виждаш. Виждаш мъгла. Посред 25-30 градусова жега.
 • 5
  Зо
  Зоолог
  15 -2
  16:19, 25 апр 2020
  Отдавна съм забелязал изчезването на врабчетата, а и на други диви птици и животни, като дивите зайци например. Причината не е в замърсяването на въздуха, а в отровите с които се пръскат житата. Коментара по-горе е прав, че храната, а и самата природа е отровена от торове, препарати и ГМО - та. Антените на мобилните оператори също оказват влияние върху птиците. Птиците са много чувствителни към електромагнитно замърсяване, но на големите корпорации не им пука нито за птиците нито за хората, за тях важна е печалбата.
 • 6
  Ро
  робин худчо
  11 -1
  19:11, 25 апр 2020
  всички сте прави,но едно нещо не го казвате.Ние,хомо сапиенс сме най-силната отрова.До каквото се докоснем-съхне/завинаги/.Планетата ще се изчисти сама и от нас/за съжаление/.Бъдете сигърни,ако сами не я изпреварим в самоубийството,което наричаме ,,съвременен живот,,.Хайде със здраве
 • 7
  23
  234
  1 -9
  22:24, 25 апр 2020
  Не е вярно на двора по дърветата в двора си има до... Виж коментара
 • 8
  Гу
  Гугенхайм
  1 -11
  22:29, 25 апр 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ло
   Локомотива
   3 0
   19:24, 26 апр 2020
   Прав си,гълъбите са неми и ходят с памперси и серат в тях.
 • 9
  За
  Запознат
  0 0
  09:26, 26 апр 2020
  Мао доста е помогнал за това по време на културната революция...

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ако действията ви не влизат в конфликт със законността, то денят е решаващ за професионалното ви израстване. Идеите ви ще бъдат оценени. Нуждаете се от финансова подкрепа, която най-вероятно ще получите. Не надценявайте конкурентите си, с нищо не ви превъзхождат - както в работата, така и в любовта. Запазете дистанция по отношение на спор, в който ще бъдете въвлечени не по ваша воля.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вие сте щастливци, защото можете спокойно да се облегнете на сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Личните ви емоции засягат само вас и не е нужно да ги правите публични.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В подготовка за изпити и усъвършенстване на способностите ви ще премине деня за много от вас. По-добри доходи и качество на живот, такива са амбициите ви и предвид реалностите около вас, сте обнадеждени. Измежду добрите развития около вас са новости, свързани с участието ви в чуждестранни проекти. Пътуванията ще са успешни.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ако на работното място зависите от някого, не се показвайте агресивни, както и не предприемайте действия през главата на началника си. Изпитвате желание за изява, но трябва повече да обмисляте действията си, за да не си навлечете нечии гняв, независимо от това какво мнение имате за себе си.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Благоприятни развития ще ви помогнат да напредне-те в планираните задачи. Обстоятелствата ще се нареждат във ваша полза, стига да сте съобразителни и прагматич-ни. Някои от вас ще пътуват в подкрепа на бизнеса си или във връзка с други нужди. Позабравено познанство с някого ще възкръсне, за да ви направи и двама ви доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще сте доста заети и най-вероятно непрекъснато в движение. Работата ви ще изисква да се срещата с различни хора и да се съобразявате с желанията им. Едва ли има по-добри дипломати от вас, така че бъдете сигурни в успеха си. Очарователното ви присъствие ще бъде оценено от личност, с която бихте могли да имате емоционална връзка.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започнатото в последно време ще го приключите днес, или с днешния ден ще поставите началото на нещо ново. Всичко ще зависи от вас и в този смисъл е добре да се приведете в подходящата форма. Ако вече сте на почивка ще имате спокоен ден, но не прекалявайте с претенциите си към околните.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вземете инициативата в свои ръце, не се поддавайте на течението. Ще срещнете нов човек, който коренно ще промени живота ви. Помислете и за работата си, днес е подходящ ден за бизнес контакти. Съумеете ли да се възползвате от изгодна за вас ситуация ще спечелите стратегическо предимство. Не пропускайте този шанс.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С много енергия и желание за работа ще подхождате към всеки възникнал проблем. С лекота ще отхвърлите всички стари за-дължения. Възползвайте се максимално от жизнеността и отличната си форма. У дома с радост ще се оставите да ви поглезят, но и вие пригответе изненада за близките си. Взаимните и споделени чувства ще ви сплотят и направят истински щастливи.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Развитието на делата ви подхранва увереността и надеждите ви. Новостите ще ви привличат и ще се посветите на смело начинание, обещаващо добра възвращаемост. В личен план е време да си дадете ясна сметка на къде са ориентирани предпочитанията ви и да не пречите на другите, ако не ви е интересно.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вариантите са повече, от вас зависи какво ще предпочетете. Порицанието, на което се подлагате не е начин да избегнете отговорностите си. Волята ви е силна. Дайте предпочитания на истинските и стойностни неща за вас и ще намерите по-бързо отговора на онова, което ви вълнува.
16 май 2021
Последни новини