От х:

Днес в x:

ЕК призова Русия за ненамеса в Украйна, дори с цел помощ

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е предупредил Владимир Путин да не предприема военна интервенция в Украйна, дори под формата на хуманитарна помощ.
"Председателят Барозу предупреди да няма никакви едностранни военни действия в Украйна под никакъв предлог, включително хуманитарен", се казва в съобщението на ЕК, цитирано от Ройтерс и БТА.

В него се добавя, че Барозу се е обадил и на украинския президент Петро Порошенко, пред когото изразил загрижеността на ЕС от хуманитарните последици от конфликта в Източна Украйна и призовал да се спазват международните хуманитарни норми.

Според съобщение на Кремъл, цитирано от ИТАР-ТАСС, Путин е казал на Барозу, че Русия в сътрудничество в Международния Червен кръст се готви да изпрати хуманитарна помощ за Украйна. Руският президент обяснил на събеседника си, че катастрофалната хуманитарна ситуация в източните украински области се дължи на "провежданата от киевските власти военна операция в югоизточния регион".

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров също заяви, че конвоят с руска хуманитарна помощ ще се осъществи в координация с Червения кръст. Лавров окачестви като "въпиеща проява на цинизъм" нежеланието на някои западни лидери Русия да окаже помощ на бедстващото украинско население.

Той уточни, че става дума за изявления на ръководителите на САЩ, Великобритания и Германия.

По-рано днес Украйна заяви, че Русия е струпала по границата с Украйна 45 000 войници, подкрепени от тежко въоръжение, включително танкове, ракетни системи, изтребители и бойни хеликоптери.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин нарече необоснована забраната в Руската федерация да се внасят хранителни продукти от ЕС и предупреди, че ЕК е в правото си да предприеме ответни мерки, се казва още в комюникето на Европейската комисия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини