От х:

Днес в x:

Брашно, консерви и свещи, или как Донецк се готви за обсада

Въпреки че улиците са пусти, магазинът на Оксана Всеволодова в Донецк е пълен с клиенти, които се подготвят за дълга обсада. Жителите на близо едномилионния град в Източна Украйна се запасяват с брашно, консерви, олио, инстантно кафе, свещи и батерии, докато правителствените сили затягат хватката си около проруските сепаратисти, които контролират Донецк, разказва агенция "Ройтерс" в свой репортаж.

"Правя същото като моите клиенти. Складирам всичко в килера", казва Всеволодова. "Купих три походни легла за мен, съпруга ми и детето. Не можем да си позволим да напуснем града, не сме толкова богати", разказва тя.

След четири месеца окупация и насилие най-популярната фраза в града е станала "Живей до утре". Сепаратистите, които превзеха администрацията на местната власт и издигнаха барикади в средата на април, все още управляват града, който е център богатия на въглища Донбас. Голяма част от населението обаче напусна града, след като украинските сили за сигурност успяха да отблъснат бунтовниците от повечето градове и да ги избутат в бастионите им Донецк и Луганск.

Жителите на 400-хилядния Луганск прекарват по-голямата част от времето си в килерите заради постоянния обстрел. В много квартали електричеството спира, има и проблеми с доставките на храни. Донецк е трудно да бъде обсаден от всички страни, защото е много по-голям. Освен това изходите на магистралите се охраняват от бунтовниците, а ракетите на проправителствените сили удрят жилищни сгради в центъра, като жертви стават живилни граждани.Бунтовниците казват, че ще се бият до край, което поставя властите в Киев пред диламата как да ги отблъснат, без операцията да се превърне в кървава баня.

Най-вероятният сценарий е обсада с възможността за отваряне на коридор, през който сепаратистите да избягат, желателно към Русия. Почти всички сепаратистки лидери са от Русия, отбелязва "Ройтерс".

"Тактиката на украинските въоръжени сили изключва масивно бомбардиране на населени зони", казва Андрей Лисенко, говорител за военната операция на Киев на Изток. "Ще използваме само сухопътни сили, които ще освободят града улица по улица, блок по блок", допълва той. Журналисти от агенция "Ройтерс" твърдят, че са виждали как ракети удрят жилищни сгради в Донецк, но не е било възможно да се установи дали там е имало сепаратисти.

Украинските сили засилиха офанзивата след падането на малайзийския самолет в Източна Украйна на 17 юли. Киев и САЩ твърдят, че полет MH17 е бил свален от сепаратистите с ракетна технология, осигурена от Русия. Москва и бунтовниците от своя страна обвиняват Киев.

Според украинските власти в Донецк и Луганск има общо около 12 000 сепаратисти, някои местни жители обаче смятат, че те са много повече. Трудно е да се каже колко биха издържали те без подкрепа, коментира "Ройтерс". "Може да издържи много дълго или да се срине за една нощ. Решението е на Москва", коментира пред агенцията представител на западно правителство, пожелал анонимност.

По данни на ООН 1129 души са загинали и близо 3500 са били ранени в Източна Украйна между средата на април и 26 юли. Десетки хиляди са били принудени да напуснат домовете си.

Сепаратистите в Украйна оабче изглеждат решени да покажат, че ще останат в самопровъзгласилите се Народни републики на Донецк и Луганск. Донецк полицията, лоялна на Киев, отдавна беше изтласкана или е дезертирала. Бунтовниците са въоръжени с много по-усъвършенствани оръжия в сравнение с началото на конфликта – ракетни установки, самоходни гаубици, бронирани автомобили и танкове. Няколко от техните контра офанзиви обаче не успяха да отблъснат украинските сили.Засега хората, останали в Донецк, се справят. Някои части на града, предимно покрайнините близо до летището, нямат ток и всекидневно са обстрелвани. Но храна и гориво достигат до районите, които не са директно засегнати от сраженията.

Само преди няколко седмици жителите на Донецк се разхождаха в центъра, кафенетата и ресторантите имаха клиенти, в парковете имаше деца. Днес улиците са почти пусти, опашки има на централната гара, откъдето хората заминават.

Някои жители приютяват приятели и роднини, избягали от близките градове и села заради напредването на армията. "Роднините ни стоят при нас. Прозорците на апартамента им са изпочупени", казва Алла Подолская, която работи в рекламния сектор и живее в покрайнините на Донецк. "Опънали сме палатки в двора, още двама души могат да спят в колата. Очакваме още да дойдат от горещита точки", обяснява тя. Местният месар няма почти никакво месо и планира да затвори магазина си. Много домове и магазини в региона вече са изоставени.

В центъра някои затруднени магазини са обявили разпродажба и са намалили цените с до 80%. Много банкови клонове не работят и мнозина нямат достъп до парите си, много супермаркети са затворени. Други магазини работят само по няколко часа на ден.

В Донецк е въведен комендантски час от 22 часа, но още в късния следобед не могат да се видят много хора по улиците.

Не е ясно до колко местното население подкрепя бунтовниците. Някои одобряват каузата им, други обаче са недоволни от беззаконието и присъствието на въоръжени мъже в бойни униформи, някои от тях с маски на лицата.

Плакати в града обявяват подкрепа за самопровъзгласилата се Донецка народна република. Могат да се видят и графити с надписа "Новорусия" - наименование използвано от Путин за Източна и Южна Украйна и сега прието от сепаратистите. Ликът на командира на бунтовниците, Игор Гиркин, е поставен на плакат на филма "300", на който е обявено "състояние на обсада".

Донецката народна република казва, че дава правото на бойците си да конфискуват коли, строителни материали, храна, медицински консумативи и телефони. Сред местните жители се носят слухове, че това на практика дава зелена светлина за кражби.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини