От х:

Днес в x:

Русия изпрати хуманитарна помощ в Югоизточна Украйна

Автоколона на руското министерство на извънредните ситуации отпътува от Подмосковието с хуманитарна помощ за Югоизточна Украйна.
Конвоят се състои от около 280 товарни автомобила. Той превозва общо 2000 тона хуманитарна помощ, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Пратката включва 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона детски храни, 54 тона медицински материали и лекарства, 12 хиляди спални чували и 69 електростанции с различна мощност.

Вчера руският президент Владимир Путин уведоми в телефонен разговор председателя на Европейската комисия, че страната му ще изпрати хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна под егидата на Международния комитет на Червения кръст.

В съобщение на ЕК се казва, че председателят Жозе Барозу е предупредил президента Путин "да няма никакви едностранни военни действия в Украйна под никакъв предлог, включително хуманитарен".

На свой ред руският президент обяснил на Барозу, че катастрофалната хуманитарна ситуация в източните украински области се дължи на "провежданата от киевските власти военна операция в югоизточния регион".

Детайлите около мисията са съгласувани с украинските власти, увери руският министър на външните работи Сергей Лавров.

По-рано Лавров заяви, че конвоят с руска хуманитарна помощ ще се осъществи в
координация с Червения кръст. Министърът окачестви като "въпиеща проява на цинизъм" нежеланието на някои западни лидери Русия да окаже помощ на бедстващото украинско население. Той уточни, че става дума за изявления на ръководителите на САЩ, Великобритания и Германия.

Украйна неколкократно заяви, че се опасява от инвазия от страна на Русия под прикритието на хуманитарна операция. Западни политици също заявиха, че всеки опит на Москва едностранно да прати хуманитарна мисия в Украйна ще се разглежда като инвазия.

В изявление Червеният кръст по-рано посочи, че е изпратила и до двете страни (Русия и Украйна) съответен документ за изпращане на мисията.

Украйна и Русия трябва да дадат своето съгласие за операцията, а страните в украинския конфликт - и гаранции за нейната сигурност, за да бъде проведена тя, тъй като ние не използваме въоръжен ескорт, подчерта МКЧК.

Барозу се е обадил и на украинския президент Петро Порошенко, пред когото изразил загрижеността на ЕС от хуманитарните последици от конфликта в Източна Украйна и призовал да се спазват международните хуманитарни норми.

Разговор с Порошенко е провел и американският президент Барак Обама.
Обама е казал на Порошенко, че подкрепя международна хуманитарна мисия в Източна Украйна, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Порошенко.

Става дума за такава мисия до източния украински град Луганск, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

ЕС, Германия, Русия и други страни ще участват в мисията, която ще бъде оглавена от Международния комитет на Червения кръст, поясни канцеларията на Порошенко. Украйна се е съгласила на такава мисия с участието и на Русия, но оглавявана от Червения кръст, посочва Асошиейтед прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини