От х:

Днес в x:

Овчаров се хвали с турския Росинант, изкопал го на Перперикон

Проф. Николай Овчаров намери ново голямо откритие на Перперикон


Българският Индиана Джоунс, археологът Николай Овчаров се похвали с ново грандиозно откритие едва няколко дни след като възобнови разкопките на древния Перперикон. Сега професорът откри скелет на боен кон, принадлежащ на виден турски военначалник, който според Овчаров е превзел хилядолетния град през 1362-ра година. Турският Росинант * е паднал в жестоката битка, при която загинал и ездача му, затова е погребан в непосредстевна близост до мавзолея на генерала. Според Овчаров той пък е най-старото тюрбе /гробница/ в османската археология, а съвместно с коня е направо уникално. Макар че вероятно няма направен изотопен анализ за датировка на откритието, професорът категорично отнася скелета към втората половина на 14-ти век и веднага сглобява достойна за филм история.

Това не е обикновен кон, което личи по почтителното отношение към него, смята Овчаров. Тялото на животинката е положено в центъра на погребалния комплекс, а отсеченият в жестоката битка при превземането на крепостта преден крак е поставен внимателно там, където би трябвало се намира при нормални обстоятелства. В тази битка вероятно е паднал и рицарят, затова двата трупа са погребани един до друг с подобаваща пищност. Около коня има култови предмети плюс много сребърни турски монети. Що се отнася до генерала, той пък е бил от най-изтъкнатите, за което свидетелства откритата през миналата година метална пластинка от бронята му. На нея е изписан лозунг, характерен за висшите мюсюлмански военначалници - „Свещената война води до вечен живот“. Генералът би трябвало да живее вечно в мюсюлманския рай, защото резултатът от войната му е ключов за Балканите. Падането на Перперикон обрича далеч по-ключовия Одрин, завзет само година по-късно. Това е първото сериозно османско завоевание на Балканския полуостров, като след него доскорошните грабители решават трайно да уседнат в тези земи. Перперикон пък е бил една от ключовите бази при кампанията от 1371-ва година, когато първата антиосманска коалиция на княз Вълкашин и деспот Углеш завършва катастрофално в битката при близкото селище Чирмен /Черномен/. След поражението съдбата на християнските владения на Балканите е била предрешена.

Що се отнася до Овчаров, той продължава разкопките, макар да му дали само 80 хиляди лева. Щял да осигури още 20 хиляди от Кърджали, но според професора за успешното приключване на планираната работа са необходими поне още 120 хиляди лева.

Г.Христов

Росинант - Нарицателно за верен кон, принадлежащ на рицаря на печалния образ Дон Кихот

Скелет на кон
Чийто преден десен крак е отсечен в жестока битка
Около знатния кон са намерени множество монети
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини