От х:

Днес в x:

САЩ удариха Газпром и Роснефт. Русия - Москва ще вземе мерки

САЩ въведоха допълнителни санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Русия определи санкциите като скандални. ЕС също готви санкции срещу руски фирми.

В допълнителния списък със санкции са включени няколко физически лица,  както и компании и организации в Русия и Украйна.

Новите санкции засягат руския енергиен гигант "Роснефт", банката на руския газов гигант "Газпром" - Газпромбанк, Външноикономическата банка, други водещи банки и енергийни и отбранителни компании. Енергийната компания "Новатек" също е засегната от новите санкции.

Сред засегнатите оръжейни фирми са осем руски производителя на леки оръжия, минометни снаряди и танкове.

Специално засегнатите банки не са със замразени в САЩ активи, но се  ограничава техният достъп до американските капиталови пазари, уточниха  американски представители.

Сред  физическите лица са заместник-председателят на Държавната дума Сергей Неверов, министърът по кримските въпроси Олег Савельов, сътрудникът на  президента на Русия Игор Щьоголев, генерал-полковникът от Федералната  служба за сигурност Сергей Беседа, както и един от лидерите на  самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република Александър Бородай. Новината за санкциите дойде малко след като представител на Пентагона - полковник Стив Уорън, заяви пред репортери, че САЩ са убедени, че сега по границата на Русия с Украйна има 12 000 руски военни, което говори за непрекъснато увеличаване на руските военнослужещи по границата в последните седмици, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

"Налагането на нови санкции срещу Русия заради ролята й в Украйна показва, че Москва не може да действа безнаказано в тази страна", защити санкциите президентът Барак Обама.

Русия: Москва ще вземе мерки
"Новото решение на американската администрация да въведе санкции под един фалшив и неверен претекст срещу определен брой руски физически лица и компании може да бъде определено само като скандално и напълно неприемливо", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Той посочи, че Москва ще вземе мерки, които ще бъдат посрещнати във Вашингтон по един сериозен и болезнен начин.

Санкциите имат ефекта на бумеранга и ще тласнат без съмнение руско-американските отношения в задънена улица, като ще причинят и сериозни щети, заяви президентът Владимир Путин."Това означава, че американските компании, които искат да работят в Русия ще загубят тяхната конкурентоспособност пред други световни енергийни компании", каза Путин. Той каза, че санкциите ще навредят на американската компания "Ексън мобайл", която има възможност да работи в Русия.

"Санкциите на Вашингтон срещу водещи предприятия от руския отбранителнопромишлен комплекс са незаконни и говорят само за безчестната конкуренция, водена от САЩ на оръжейния пазар", написа вицепремиерът Дмитрий Рогозин в блога си в Туитър.

"Американците вече няма как да спрат програмата за превъоръжаване на армията и флота на Русия, нито да разклатят износния потенциал на руската отбранителна промишленост", убеден е той.

ЕС: Черен списък и ограничения за ЕИБ

Европейските лидери наредиха на външните министри на страните членки да съставят  до края на юли черен списък на такива физически и юридически лица, които подкопават или застрашават суверенитета на Украйна. Става дума за лица, които взимат решения и са отговорни за присъединяването на Крим към Русия или за дестабилизирането на Източна Украйна.

Евролидерите освен това призоваха Европейската инвестиционна банка да не подписва нови финансови споразумения с Москва. Базираната в Люксембург ЕИБ е отпуснала 1,6 милиарда евро заеми на Русия по проекти от 2003 г. насам.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини