От х:

Днес в x:

Малайзийски самолет с 300 души изчезна над Украйна (видео)

Пътнически самолет "Боинг-777" на "Малайзийските авиолинии" е паднал в Източна Украйна недалеч от границата с Русия, съобщава руската агенция "Интерфакс", цитирайки източници от авиационните среди.

Съветник на украинския вътрешен министър казва пред агенцията, че всички на борда са загинали. От транспортното министерство на Малайзия засега казват, че нямат информация за инцидент.

Самолетът по линията Амстердам - Куала Лумпур е бил с 280 души и 15-членен екипаж.

Източникът на "Интерфакс" казва, че "на 50 км преди да навлезе в руското въздушно пространство самолетът е започнал да се спуска, а след това е бил открит горящ на територията на Укарйна".

"Лайнерът е рухнал недалеч от Снежное край Донецк, където се водят сражения", уточнява той. В Снежное преди броени дни имаше въздушен удар по жилищни сгради, в който загинаха поне 4 души. Киев почти директно обвини тогава Русия, че неин боен самолет е атакувал блокове и къщи в ранната сутрин.

На страницата си във "Фейсбук" съветникът Антон Герашченко написа: "Току що терористите свалиха гражданския самолет с любезно предоставения им от Путин зенитно-рокетен комлекс Бук. Днес местни патриоти са засекли преместването на този комплекс от Тореза в Снежное. Цинизмът на Путин и неговите терористи нямат предел! Европа, САЩ, Канада, цивилизованият свят – отворете очи! Помагайте ни с всичко, което можете! Това е война на доброто със злото!"

На фона на пропагандната вълна в украинската криза на този етап е трудно да се установи доколко авторитетни са цитираните източниците.

Държавната руска агенция РИА "Новости" бързо разпространи поредица съобщения, че в района на катастрофата украинската армия била прехвърлила зенитни комплекси "Бук". Украински източници показват сайт на "опълченците" със съобщение, че на 14 юли с пленен и ремонтиран "Бук" са свалили украински военен Ан-26. Днес т.нар. Премиер на Донецката народна република Александър Бородай казва пред РИА "Новости", че неговите сили не разполагат с въоръжение, способно да свали пътнически самолет на височина 10 километра.

Потвърждение за инцидента в Украйна е дал пред "Интерфакс" и източник от органите на реда в Киев. По неговите думи машината е изчезнала от радарите на около 10 000 метра височина.

Малайзийските авиолинии потвърдиха, че за последно местонахождението на самолета е било регистрирано над украинското въздушно пространсто.

Украинският премиер Арсений Яценюк е наредил разследване на катастрофата и е потвърдил, че самолетът е излетял в Амстердам.


Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини