От х:

Днес в x:

Багажни търговци смениха куфарните, лъжат че ядат 70 кг домати за седмица

Това едва ли може да е за лична консумация, но най-честото обяснение на търговците било такова

Багажни търговци смениха познатите в региона куфарни такива. Новата мода е граждани с пикапи бусове или дори леки коли да прескачат до турско и гръцко и купуват до 100-на килограми зеленчуци, които представят като количество за лична консумация. После го продават по пазарите в областта като собствена продукция, възползвайки се, че за земеделските производители не се изисква издаването на касова бележка. Търговията цъфтяла, защото контролните органи, Митницата и НАП, досега проверявали само тежкотоварните камиони. Данъчните обаче се усетили и от миналия месец вече спират и леки коли. За първите 10 дни на кампанията са конфискувани 500 кг домати уж за лична консумация. В опит да се измъкнат от хватката търговците лансирали невъзможни обяснения, например че фамилиите им консумират по 70 кила домати на седмица. Отделно, че вършили курсовете си средно по веднъж на три дни. За митничарите обаче това били „познати муцуни“, а служителите имали негласния лимит да пускат само до 10 кила за лична консумация. Всичко над това се секвестирало.

От юли данъчните и митницата вече проверяват нелегалния внос не само на вътрешните граници на ЕС каквато се явява браздата с Гърция, а и на външната, каквато е българо-турсакта граница. Резултатът от проверките на нелегалния внос от началото на годината е внушителен - 42 000 проверки, обхванали повече от 500 милиона килограма рискови стоки. На близо 11 000 превозни средства са поставени пломби. Това не означава, че стоката е конфискувана, а че тя не може да бъде разпломбирана и нелегално разтоварена преди крайната си точка за доставка, отразена в търговския документ.

Междувременно данъчните добавиха още 53 стоки към съществуващите 18, чийто внос се смята за рискован за държавния бюджет. Сред тях преобладават екзотични за родните географски ширини нещица като Манго, авокадо, гуайви, а също и риби като лаврак, сьомга, риба тон, херинга, които не се въдят в нашите води. Сред тях обаче са и познати култури масово отглеждани в родината като ягоди, дини, праскови, пъпеши и череши. Всъщност именно нелегалното влизане на тези стоки, съсипва родните производители, които ежегодно търпят огромни загуби от дъмпингов внос. Към момента гръцките карпузи вече сринаха родните дини до 25 ст за килограм на едро, които производителите от Любимец определят като цена под себестойността на продукцията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини