От х:

Днес в x:

Българска банда на съд за ”съвременно робство” във Франция

В Марсилия вчера започна съдебен процес срещу шестима българи, обвинени в трафик на хора.
Френски медии обръщат внимание днес на думите на обвинителите, че в този процес става дума за "съвременно робство".

Уебсайтовете на телевизия "Ер Те Ел" и "Франстеве енфо" предлагат репортаж от съдебната зала, предаде БТА. Двете медии посочват, че в сметката на бащата на семейството Йордан Христов, който се сочи за ръководител на бандата, организирала проститутки и просяци в Марсилия, има 11 670 евро.

"Ер Те Ел" цитира свидетелски показания на един от просяците, работили за бандата, че Христов притежава в България "много хубава къща с декоративни фонтани и овощна градина, много добре мебелирана".

Повечето публикации цитират думите на адвоката на обвинението Ян Прево от неправителствената Международна организация срещу съвременното робство, според когото "бедността експлоатира нещастието; като че ли е успокоително да намериш някого, който е по-зле от теб и като че ли това показва, че все още не си достигнал нулата".

Цитира се и изказването на защитника на обвиняемите Жулиен Бло, който е заявил в съдебната зала:

"Може и да изглежда ужасяващо, но по-малко бедните се грижат за още по-бедните. В България те също живеят като общност."
Бло е изтъкнал, че неговите клиенти не са живеели в хотел, хранейки се обилно, докато просяците са работели за тях.

По сведения на френски медии шестимата българи са живеели заедно с наетите от тях просяци и проститутки в ромски лагер край Марсилия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини