От х:

Днес в x:

11 –месечно бебе осъдено на глад заради банковия хаос

Гергана Делчева пред банката, където са блокирани нейните пари


Хасковлийката Гергана Делчева и нейният 11-месечен син трябва да се оправят с 4 лв, взети назаем до 21-ви този месец. Едва тогава ще имат достъп до единствените доходи, с които да живеят - майчинството и детските. Причината е, че сметките им са в поставената под запор Корпоративна търговска банка, която преди 10 дни обяви, че ще започне разплащане с клиенти едва на 21-ви юли. От банката успокоиха, че парите на гражданите в трезора са неприкосновени, но това не грее Гергана, която дотогава е обречена на глад. Тя и нейното бебе.

„Нямам сухо мляко. Нямам пари за него. Имам само три памперса. Нямам нищо”, отчаяно заяви майката, докато днес напразно чакаше да получи някакво обяснение от затворения офис на КТБ. В крайна сметка отчаяната женица срещна служителка на банковия офис зад зала „Дружба”, само за да и каже последната, че „няма какво повече да се коментира”. Гергана не иска коментар, а парите си. Те са отпускани от НОИ и хасковските социални, но все в КТБ. „Не съм я избирала. Бях на курс към хасковското Бюро по труда и оттам ми издадоха дебитна карта на тази банка. Оттогава я използвам”. До днес.

Днес три различни банкомата изплюли картата й с препоръка да се потърси обяснение от банката. Което бе „няма какво да се коментира”. „Нямам време да гледам новини. Нямам и достъп до интернет. Не знаех, че банката е под запор”, обясни объркано жената. В крайна сметка това са си банкови работи, защо обикновените хора трябва да страдат?

„Работим с тези сметки, които клиентите ни предоставят” заяви за Haskovo.net директорът на Регионалната социална служба Стефан Манахилов. След проблемът с КТБ, много техни клиенти поискали да им се смени сметката, на която получават помощи и желанията им били удовлетворени. „В Хасково има 21 души, които още си получават парите в тази банка” припомни Манахилов.
Как се оправят без сламка тези удавници, вероятно е проблем на самите удавници.

Гергана отказа да е такава и днес взела 20 лв назаем за да си открие нова сметка в друга банка и занесе бележките в институциите. Оказа се обаче, че късметът не е с бедните. В НОИ я полели със студения душ, че до вчера бил срокът, когато може да бъде променена сметката. При условие че нейната не е, новия транш на майчинството ще отиде пак в КТБ. „Не разбирам. Банката не може да плаща на клиентите си, но това не и пречи да акумулира пари от държавата. Това е добър начин за изправяне на една банка на крака”, иронично коментира минувач, случайно дочул историята на Гергана от импровизираното интервю на улицата. Новата сметка/ и карта/ на Гери ще са готови след седмица. Какво ще ядат дотогава, за самотната майка и бебето й остава тъмна Индия, която изглежда не интересува никого. От 20-те заети лева, 15 отишли за новата сметка, а след половин ден размотаване между институциите, в портмонето на жената остават 4 /четири/ лева. Половин кутия сухо мляко. И нито стотинка повече за следващите гладни нощи.

Г.Христов

Опитът за обяснение удари на камък. от банката не коментираха
На камък удари и опитът с банкомата....
...с безднадеждното обяснение "моля опитайте по-късно"
Гергана остава с 4 лв за себе си и бебето до 21-ви юли
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини