От х:

Днес в x:

Хасковските кухни огладняха, морето ни отмъкна готвачите

Морето ни отмъкна готвачите


Хасковските кръчми „огладняха“ за готвачи след като собствените им шефове се изпариха в посока на морето. За нуждите на летния сезон, крайбрежните хотели и ресторанти засмукали готвачи от цялата страна, включително и Хасково. Поне 10 местни ресторанти останаха без рицари на ножа и тигана и панически подали свободни работни места в Бюрото по труда. Нужда от квалифицирано готвено изразили и няколко новооткриващи се в заведения. Общия брой на търсен кухненски персонал е 17 сред които готвачи, помощник готвачи и майстори на студен бюфет. Отделно от това се търсят 2-ма работник кухня, което не е хигиенист, защото отделно се търсят двама миячи на кухненски съдове.

По неофициална информация 6 от местата са за кухни на хотели в района на Китен и Царево. Сред хасковските заведения пък нужда от готвачи е изявила голяма фирма за кетърингово хранене.
Няма никакви данни за предлаганите пари, но според минали по този път, въпросните заведения на морето плащали между 800 и 1200 лв на месец за главните си шефове, което макар и считано за обидно малко за майсторите в занаята, било доста повечко от получаваното в Хасково.

Освен готвачи, плажната ивица ни взима и сервитьори и бармани, като овакантените места в Хасково са съответно 7 и 4. Липсват и 10 камериерки, които вероятно също търсят препитание на морето за летния сезон. За региона остава постоянната нужда от бачкатори-шлосери, можнтьори, заварчици, пясъкоструйчици и пр. Налична още е обявата за 200 шофьори за международни превози с квалификация С +Е, обявена от пловдивски превозвач. Местата за висшисти в Бюрото по труда са 9, но половината допускат като образователен ценз и средно образование.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини