От х:

Днес в x:

Ситуацията в Хасково: Пазят скъсана дига до с.Срем

 

 

Денонощна охрана при скъсана дига на р.Тунджа край с.Срем, Тополовградско е разпоредил областният управител на Хасково. Дори и да прелее водата там обаче няма опасност за населението.

Всички мерки, предприети към момента, са превантивни, няма опасност към този момент от разливи в Хасковски регион“, заяви Кадир Исов. Той уточни, че след обилните дъждове през последните дни няма усложнена ситуация на територията на нито една от общините.

Нивото на всички водоеми в региона е под контрол и състоянието им се се докладва регулярно на областния управител.

През последните два дни действително се отчита повишено ниво на р.Марица при Свиленград, Любимец и Димитровград, където нивото й е на 50 см. в момента и е далеч под критичния минимум от 3,20 м.

Областният коментира, че превенцията, която беше извършена късно есента за контролирано изпускане на язовира при с. Стамболийски, е осигурила достатъчно свободен обем във водоема.“Байпасът, който направихме преди няколко месеца на обявения за предавариен тогава язовир Стамболийски, сега осигурява 50 % свободен капацитет на водоема. Така че няма как да стигне до критична точка и да застраши населението“, коментира Исов.

Непрекъснато се следят и нивата на реките Арда и Тунджа, които през Хасковска област минават през общините Маджарово и Тополовград.

Исов съобщи още, че до месец-месец и половина се очаква да започне ремонтът на моста край с Винево, от който неотдавна при силен порой с колата си падна и загина семейство от Кърджали с дете. А самото съоръжение беше обявено за опасно заради подронените си основи.

Мостът при с. Винево все още е затворен. Хората от селото минават по обходния маршрут през селата Боян Ботево и Караманци, стана ясно от думите на губернатора.

Община Минерални бани е изготвила проекта за ремонта, той е съгласуван от областната управа и внесен в Междуведомствената комисия.

Кадир Исов е получил уверението и на заместник-министъра на земеделието Явор Гечев, че производителите от региона на Хасково, които преди два дни пострадаха тежко от градушката, ще бъдат обезщетени.

Все още обаче не е уточнен точният размер на щетите.

Имам уверението, че в момента се търси всеки свободен ресурс на Министерството на земеделието и Министерски съвет за осигуряването на обезщетения. По съждения на зам.-министър Гечев може обезщетенията да не са много големи, но със сигурност ще се осигурят такива. Най-лошото е обаче, че у нас все още нямаме изградена култура за застраховане на земеделската продукция. А държавата не може да огрее навсякъде.“, коментира още областният управител.

 

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини