От х:

Днес в x:

Интернет поколението учи игрите на баба и дядо

Васко Димов обяснява "Житма"

Деца от 1 до 7 клас загърбиха компютъра и таблета с игрите на баба и дядо. Днес повечето от учениците за пръв път видяха игри като „Житма“, „Гърне“ и „Куц крак“. Всяка от тях бе разяснявана подробно от възпитатели, които бяха разделили учениците на три групи в парк Кенана в Хасково. Най-много усилия вложи Васко Димов, на когото се падна честта да показва „Житма“, която се играе с дрянова пръчка. Според него играта идва от Николово, поради особеното географско разположение на селото – между равнината и планината. Все пак не навсякъде расте дрян, казва още Димов, който е и хореограф на танцов ансамбъл „Южняци“.

Всяко дете трябва да удари върха на пръчката в земята три пъти, след което тя да отскочи напред. Целта е да отлети колкото се може по-надалеч. Удрянето на дряновицата в земята се нарича житкане, а зяпачи го сравниха с кликането с мишката на компютъра. Само че вместо два пъти се кликва три, шегуваше се интернет поколението. Тази игра бе доста трудна за децата, тъй като не успяваха да насочат пръчката напред и тя често отскачаше в обратна посока. С повече опити нещата се получаваха, при което децата видимо изпитваха задоволство от постигнатото.

„Гърнето“ пък наподобява „Балонът се надува“, а „Куц крак“ прилича на „Дама“. Целта на инициативата в парк Кенана е децата да се откъснат от компютрите и таблетите и да се запознаят с игри, които са играни от баба и дядо, обясниха ръководителите. Те са част от лятната програма на „Младежки център“ Хасково, които започна от днес и ще продължи до 15 юли.

Анета Кутелова

"Куц крак"

Нели Арнаудова разяснява "Гърне"

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини