От х:

Днес в x:

Ще правят биоукрепване на склона край пътя Кърджали – Хасково

Укрепване по биологичен път на склоновете край пътя І-5 Хасково-Кърджали в участъци: от км 380+500 до км 380+600 (дясно); от км 383+380 до км 383+550 (ляво) и от км 383+380 до км 383+490 (дясно) ще бъде извършено по възложение на агенцията за пътна инфраструктура. Тя проведе конкурс, с който да избере фирма, която да извърши биоукрепването.

Целта на проекта е прилагането на биоинженерна технология за превенция на свлачища и ерозирали склонове чрез затревяване с нискостеблена растителност, укрепваща повърхностния слой на почвата.

„По пътя се наблюдава свличане на скални късове вследствие на ерозионни процеси. Скалните и почвени разновидности са изложени на директно влияние на екзогенни фактори като температурни изменения, повърхностни води, замръзване“, разяснява АПИ.

Проектът обхваща бема на общо 24 000 кв. м по протежение на пътя, разпределени в три участъка.

Задачата на фирмата, която ще прави биоукрепването, включва следните дейности:

  • 3 (три) етапа на третиране чрез повърхностна обработка на засегнатите от ерозионни процеси площи с естествени стабилизиращи органични материали, активни микроорганизми и посев;
  • полагане на торфен компост и зебло;
  • доставка и монтиране на специални заздравителни мрежи за стабилизиране на засегнатите площи;
  • извършване на системно наблюдение в гаранционния срок.

В рамките на конкурса две фирми са подали оферти за биоукрепването – “БИОЛАЙФ-И” ООД и “ЕКОВАТ – БЪЛГАРИЯ” ЕООД. Проектът се финансира от републиканския бюджет. Предвидените средства са в размер на 416 хиляди лева.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини