От х:

Днес в x:

Кално свлачище в Колумбия отнесе 20 къщи и мост

Броят на жертвите на кално свлачище в град Куетаме, в централния колумбийски департамент Кундинамарка, нарасна на 20 души, съобщиха властите в страната, цитирани от испанската новинарска агенция ЕФЕ. 

Спасителната операция e продължила цял ден в опит да бъдат извадени хората, попаднали в капан след проливните дъждове, които в ранните часове на вторник сутринта предизвикаха кално свлачище.

Кметството на Куетаме предполага, че 20 къщи се намират под калта, един мост също е бил отнесен, което е довело до затварянето на пътя свързващ Богота с Вилависенсио, столица на департамента Мета, един от основните земеделски райони в страната.

Поради тази причина колумбийското правителство даде възможност за изграждане на въздушен мост между Богота и Вилависенсио с два самолета и пет допълнителни полета.

Колумбийският президент Густаво Петро заяви, че в региона все още се наблюдават „аномалии поради нестабилността на терена“ и затова властите ще помогнат на семействата да се преместят незабавно, тъй като „опасността не е отминала и е важно броят на жертвите да не се увеличава“.

„Това е едно от събитията, които са типични за планинска верига, която все още е много млада и нестабилна, и която в този конкретен район е причинила стотици смъртни случаи“, добави президентът, който посочи, че освен инсталирането на въздушен мост, в района е изпратена група от експерти, които да планират инсталирането на метални мостове.

„През деня извършихме и полети с безпилотни самолети, за да наблюдаваме притоците в община Пуенте Кетаме и да задействаме спасителни екипи при необходимост“, каза още губернаторът на департамента Кундинамарка.

Той също така помоли правителството за помощ за изграждане на подпорна стена, за да се защитят живеещите в 40-те къщи, с които мостът е свързан. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини