От х:

Днес в x:

Десетки са в неизвестност след свлачище в Югозападен Китай при муносови температури

Най-малко 47 души от 18 домакинства в югозпадната китайска провинция Юнан са в неизвестност след свличане на земни маси, станало в ранните часове на днешния ден. В ход е спасителна операция при снежна обстановка и минусови температури, предаде Ройтерс.

Рано тази сутрин две села в района на град Чжаотун, провинция Юнан, пострадаха при свлачище, което затрупа с кафява планинска почва къщи в подножието на хълм, съобщи Китайската централна телевизия (КЦТВ).

Пожарникари претърсват развалините от рухналите домове и търсят оцелели в условията на лек снеговалеж, отбеляза КЦТВ.

Китайските власти задействаха близо 1000 спасители, които бяха изпратени на местопроизшествието заедно с около 200 единици техника, се допълва в съобщението.

За справяне с последствията от бедствието на място беше сформиран кризисен щаб, който се оглавява лично от един от вицепремиерите, Чжан Гоцин.

Президентът Си Цзинпин нареди при спасителната операция да не се пестят никакви усилия и да бъде оказана подкрепа на близките и роднините на затрупаните от земните маси, предаде Синхуа. "Всички компетентни ведомства трябва да се съсредоточат върху рисковете и скритите фактори, представляващи опасност", подчерта китайският лидер, имайки предвид мразовитото време.

Над 500 души са евакуирани. Засега не е ясно какво е предизвикало свлачището.

"Планината просто се свлече, десетки са затрупани", каза пред държавната телевизия мъж с фамилия Гу, който е станал свидетел на свлачището. Гу добави, че четирима негови роднини са под развалините.

"Всички те са спели в домовете си", каза той.

Юнан в Югозападен Китай е една от няколко провинции в Южен Китай, които в момента са обхванати от мразовито време и температури около и под нулата, съобщава Националният метеорологичен център.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини