От х:

Днес в x:

Без плувно лято за децата, няма подходящ басейн

Без плувно лято за децата ни

Липсата на условия или иначе казано - подходящ басейн, ще провали за пръв път от много години общинската инициатива плувно лято за децата от началните класове на хасковските училища. В предишни години обучението по плуване обхващаше и по-горните класове, като в тях се включваше и Министерството на младежта и спорта. Към момента обаче няма подаден проект за тази година, уточни регионалният координатор на спортното министерство за Хасково и Кърджали Силвия Тенчева. Отговорникът за спорта към общината Любомир Георгиев също потвърди, че няма да правят плувно лято.

Затруднението възникна след разрушаването на централния басейн „Лебеда“ в началото на тази година. Теренът стана собственост на верига хипермаркети, а хасковлии увиснаха без хладни развлечения през лятото. Към момента в града има само един публичен басейн, разположен доста в периферията – така наречения комплекс „Маями“ на уличката към животинския пазар. В града има регистрирани още три - Фантазия, Европа и Дружба, но те са хотелски и пропускателния им режим зависи от собствениците. Някои от тях разрешават ползване само за гостите на хотела.

За носталгично настроените хасковлии ситуацията е повече от ненормална, защото допреди 20-тина години в града е имало няколко обществени басейна. Последният от тях, зад Ямача, е заприличал на джунгла, като само остатъци от бетонните стени напомнят, че някога тук е имало къпалня.

Ситуацията ще принуди хасковлии да търсят спасение от жегите по язовирите, както и преди, опасяват се хората. Нито един от 400-те водоема в общината обаче не е разрешен за къпане и съответно няма спасител. Което пък увеличава неимоверно риска от инциденти.

По данни на Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ в хасковска област има 24 регистрирани басейна, без отпадналия вече „Лебеда“. Освен в Хасково, 4 басейна има в Димитровградско – 3 в общинския център и един в Меричлери. По 3 са къпалните в Свиленград и Минерални бани, 2 в Харманли, изненадващо с толкова е и Стамболово. Доскоро там нямаше нито един.

Г. Христов

Преди заниманията се провеждаха на Лебеда
Историята помнеше тържествени откривания с магоретки....
...и кмет
Както и стотици деца
Засега достъпен за хасковлии е басейна в комплекс "Майями". Той обаче е доста в периферията
Бившият обществен басейн зад Ямача сега е змиярник
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини