От х:

Днес в x:

Борят агресията у децата с барабани

Събуждат емоцията на децата с барабани и дайре


Странен начин за снижаване на агресията и депресията - с барабани, лансира софиянец в Ресурсния център в Хасково. Мартин Иванов от нестопанската организация „Институт Либера“ бе поканен да опита да отключи емоциите на хасковските деца с ментални и физически увреждания. По дефиницията на неговия Институт, използвал всички средства на изкуството - музика, танци, театър и изобразително изкуство, но най-вече барабани. Логиката е, че всичко вибрира, включително хората и предметите, и ако се улови ритъмът на тази вибрация, може да се постигнат терапевтични резултати. Например децата от дома за сираци в Доганово, Софийско, драстично намалили агресията и депресията си след само месец занимания.

Странното в случая е, че барабанът от памтивека е инструмент за вдигане, а не за понижаване на агресията. Това е едно от първите оръжия в армията. От хилядолетия сигналите за „Сбор“ и „Атака“ са се подавали с барабан, под звуците на барабан бойци вървят под масиран картечен огън. Непрекъснатият артилерийски огън пък се нарича „барабанен“. Връзката между инструмента и агресията е такава, че учени дори препоръчват избягването на музика с барабани, докато се шофира. Препоръката важи дори за вечна класика като „Болеро“ на Равел, за която било изследвано, че повишава склонността към риск у водача, особено ако шофира нощем.

Мартин Иванов обаче твърди, че от десетилетия психолози и психотерапевти отвъд океана са изследвали връзката между ритъма и състоянието на човека и са доказали неговия положителен ефект. Самият той се учил 17 години там и дори написал книга, която ни препоръча да прочетем, ако искаме да стигнем до същността на терапията. Нагледният й вариант бе демонстриран с ресурсни учители от Центъра. В продължение на половин час те думкаха по дузина тарамбуки, стиснати между краката по ритъм, задаван от демонстратора. По едно време звукът от групата заприлича на този на футболна агитка по време на напечен мач.

В едно обаче Иванов бе прав. Звукът привлече изцяло вниманието на децата от Ресурсния център, които нямаха търпение да видят кое и как произвежда този шум. Според хората на Либера той може да въздейства на деца със сериозни ментални увреждания, като аутизъм например. След показното с учителите, следваше едночасов панел със самите деца, сред които има и 4 аутисти, изясни директорът на Центъра Светла Иванова. Гостите обаче предупредиха, че резултатът не е незабавен, а трябва натрупване - колкото по-често ги канят на тези демонстрации, толкова по добре.

Г. Христов

Мартин Иванов показваше как става
Основният инструмент бяха дузина тарамбуки
И хореография като за футболна агитка
Трябва да чукнеш своя, после този на съседа
Същността на терапията е описана в книгата на Мартин Иванов
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини