От х:

Днес в x:

Рестартираха „Златния гьол“ и скубането по границата

През гьола минава всичко на колела. Засега пешеходците са пощадени


„Колко, 15 евро?! Да ви е*а майката“, заяви на чист български 47 годишния сръбски тираджия Вуядин, който по обяд днес влезе в България от Турция. За пръв път от месеци по този маршрут му искат допълнителна такса. Може да не изглежда много, но не била предвидена от „боса“ и Вуядин трябваше да се бръкне от джоба. „Скубари“, също на приличен български допълни и следващия тираджия - турчинът Мехмед Местан. Българските шофьори влизащи от юг бяха по-умерени, макар да посочиха, че 30 лв за 60 секундното пръскане е прекалено много. При условие, че годишно потокът през южната граница е от милиони автомобили. Нямало друга държавна граница, където да има задължителна ежедневна дезинфекция с повод или без.

Дезинфекцията и таксата за нея са регламентирани със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова от 14 април. До 30-ти същия месец вървяла техническата подготовка на съоръженията, а от снощи те заработили на практика. Тази сутрин „Златния гьол“ посрещна влизащите от Турция с такси 5 лв / или 3 евро/ за лека кола и 30 лв /или 15 евро/ за камион.

„Златният гьол“ бе официално спрян от правителството през април миналата година, след гръмналия скандал, че частна фирма събира с печалба държавна такса и че има нередности в конкурса по избор на изпълнител на дезинфекцията. Заради скандала си тръгна тогавашния шеф на БАБХ Кирил Войнов.

Година по късно обаче фирмата е същата - ПиЕФСи ЕООД. Оказа се че нямало нищо нередно по договорите с нея, нито по конкурса, при който са избрани. „Не е вярно че сме били единствени кандидати. Не е вярно, че сме се регистрирали две седмици преди конкурса. Тогава само си сменихме името, защото първото бе много дълго и не се събираше на касовите бонове“, обясни директорът на дезинфекционния пункт на ГКПП „Капитан Андреево“ Филип Стоянов. За това и договорът не можел да бъде разтрогнат, просто бил временно замразен. Фирмата освободила хората си, които сега наела отново. „От 5 лв такса, 4 отиват за държавата. От 30 лв за камион, 20 заминават по сметките на държавната Агенция по безопасност на храните. Мислите ли, че оставащата печалба представлява интерес за партийните касички“, емоционално заяви Стоянов, който възнегодува защо хората не се питали как преди една частна банка/ СИБАНК/ прибирала парите. „ С нашата печалба издържаме 56 души, работещи в дезинфекционните пунктове на Капитан Андреево и Лесово. Това са 8 хиляди за осигуровки, отделно за заплати, по 15 хил. месечно за дезинфектанти, безопасни за хора и животни, плюс инвестиционна програма за 1 млн. лева“, спря се Стоянов, преди да изкара фирмата си на загуба. Още повече, че не можел да прогнозира какъв приход ще се получи и дали ще е достатъчен. Не бил счетоводител.

Срокът на договора на държавата с фирмата е 5 години, като специален анекс компенсира загубената 1 година.

Любопитното е, че нито Стоянов, нито шефът на хасковската Агенция по безопасност на храните Кирил Делчев посочиха причина защо проектът се рестартира точно сега. Със сигурност не било предизборно. На въпроса има ли медицински повод за въвеждането на дезинфекцията, Делчев заяви, че това било от компетенцията на БАБХ, сякаш той не беше регионален директор на един от клоновете й. Изпратили им заповедта за започването и те почнали, защото „министерска заповед не се коментира, а изпълнява“.

Накрая от БАБХ София все пак дадоха по-смислен отговор, като посочиха конкретна епизоотична причина. През тази година има огнища на шарка по дребните преживни животни в райони в Турция, непосредствено до границата с България. Главните огнища били в Къркларели и Текирдаг. През миналата година пък имало 1086 огнища на шап по едрия рогат добитък, но главно в азиатската част на Турция. Имало и още 33 бума на шарка. Затова възстановяването на дезинфекцията било наложително, отговарят от БАБХ.

Г. Христов

по 30 лв за всеки тир
Филип Стоянов отговаря за събирането на парите
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини