От х:

Днес в x:

Майка сезира социалния министър със статия на Haskovo.net

Мама Анка може да обича детенцето си, но условията в които го отглежда са ужасни, смятат читатели на Haskovo.net

Хасковска майка се потресла от условията, в които се отглеждат малки деца и бебета в изоставеното училище в село Долно Войводино и изпратила писмо до социалния министър Хасан Адемов. Жената видяла снимките в репортажа „Ромска фамилия тормози село, никой не смее да им възрази“ и се възмутила, че невръстни деца могат да бъдат отглеждани без ток, вода и в нехигиенизирани помещения, които при това са част от рушаща се сграда. Никой от многолюдната фамилия, населяваща порутеното училище, пък няма постоянни доходи или работа.

„Считам обстоятелството, че има семейства като това, които отглеждат децата си при спартански условия и със сериозна опасност за правилното им развитие като личности, като особено контрастно на фона на отнемането на невръстни деца от родители с безспорен родителски капацитет, осигурени жилищни условия и осигурени минимални доходи и с възможност за създаване у подрастващите на правилен мироглед към законите и заобикалящия ги свят“, пише в апела си хасковлийката Ростислава Жекова, самата тя майка на две деца.
Жената апелира министърът да вземе мерки за спасяването на децата от очевидния риск, в който живеят, като пледира законът да се прилага с еднаква тежест за всички етноси в България. Още повече, че, вероятно, предполага г-жа Жекова, това семейство е абонат на социалните служби и ползва привилегиите на тази система. Очевидно не и задълженията, произтичащи от българските закони. „Явно се неглижира фактът, че това е закон /ЗДвП б.а./, който трябва да се спазва и че шофирането без книжка е опасно за всички участници в движението по пътищата. Системността на извършеното деяние показва пренебрежително отношение към закона и предопределя риска за децата, израстващи в тази обстановка“, пише Ростислава. Тя визира поместените в репортажа твърдения на кметския наместник Георги Георгиев, че членовете на ромската фамилия имат поне 5 акта за неправомерно шофиране, но нарушенията им не престават, нито глобите се плащат.

Справката с КАТ-Хасково обаче разкри още по-тежка картина. Оказа се, че тримата „старши“ във фамилията братя имат поне по 15 акта, наложени от пътните полицаи. Нарушенията са за каквото се сетите- липса на годишен технически преглед, на застраховка ГО, винетка, шофиране без книжка и прочие. Шампион бил най-възрастният - Алдин, който имал над 20 акта. Нито един не е платен. Поне по закон, при липса на застраховка Гражданска отговорност, колата се спира от движение, разясниха дългогодишни пътни полицаи. Но за разлика от санкцията на ДАИ, това не става на наказателен паркинг, а само се връчва заповед. На теория ромът може да се избърше с нея и да продължи да си кара до следващата заповед, разясниха цветно униформените, които пожелаха да не бъдат цитирани. Според тях сто на сто на нарушителите са издадени поне половин дузина подобни заповеди. Ефектът, както е видно, е никакъв.

Ефект може да има от задействането на социалните служби. Без да чакат писма на граждани, хасковския отдел Закрила на детето се е сезирал от репортажа и планира проверка на условията в които се отглеждат децата в порутената сграда в село Долно Войводино.

Haskovo.net призовава участниците във форума да се въздържат от расистки или откровено нацистки коментари. Редакцията няма да толерира призиви за насилие или организирането на такива прояви, като се използват форумите на медията. Коментари с подобни призиви или квалификации ще бъдат забранявани незабавно, а на отправащите ги ще бъде ограничавано правото да се включват в дискусиите. 

Г. Христов

Децата живеят под непрекъснато рушащ се таван
Ростислава Жекова смята, че децата трябва да се отглеждат при по-добри условия
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини