От х:

Днес в x:

23 °C

Зарибяване: Готови за тигана изкушават от Черногорово

5 хиляди шаранчета бяха пуснати в яз. Черногорово на 29-ти април

5 хиляди шаранчета с тегло 500 грама бяха пуснати на воля тия дни в язовир Черногорово. През декември на миналата година там бяха разселени още 20 хиляди рибоци от същия вид. Зарибяването ще даде повече опции на рибарите след падането на риболовната забрана на 23-ти този месец, предполагат организаторите. Според специалисти, риби с такива размери имат реалния шанс да оцелеят почти на 100 % и се развият до пълноценни, а защо не и трофейни екземпляри.


Перспективата да оцелеят до тогава обаче остава съмнителна именно заради размерите им, които ги предпазват от естествените хищници, но не и от неестествения-човека. Оказва се, че според родното законодателство, дори и в тоя си вид зарибителния материал става за законен лов. Причината е, че нормативът на ИАРА следи за размери, а не за тегло. Законът позволява свободен улов за всички шарани над 30 см. Най-масовия зарибителен материал е от вида Тракия-1, който при тегло 500 грама достига 30-35 см, тоест готов за лов. Това е така наречение див шаран. Другият разселван, но значително по-рядко вид е така наречение „унгарски”. При него разрешените 30 см се достигат чак като рибокът премине 1 кило, което вече му придава приличен за тигана вид. За много от така наречените „месари” обаче няма разлика, стига ловът на рибата да не се наказва от закона. Единственият шанс шаранчетата все пак да достигнат зряла възраст е в статута на язовира в Черногорово, който се води за фирмен на торовия гигант Неохим. Оттам бдят над него като зеницата на окото си и го пазят за предимно представителни мероприятия. Благодарение на охраната през миналата година стана възможно поставянето на своеобразен рекорд по улов на сомове-гиганти – 12 на брой с тегло около 40 кила и дължина около 2 м всеки. А че шараните оцеляват, свидетелстват и много уловени екземпляри с тегло от 10 до 15кг.


Въдичарите обаче си признават, че независимо от охраната единственият шанс да оцелее рибното богатство е в техни ръце. Примерите в това отношение не са много, но ги има. В началото на април хасковска компания улови два 20-килограмови шарани в „Ивайловград”, но въпреки че уловът бе още разрешен от закона, рибарите ги върнаха невредими във водата след като забелязаха че рибите са „бременни” и им предстои скорошно изхвърляне на хайвера.

Г.Христов

Рибоците са с прилични размери
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
10 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
10 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
10 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
10 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
10 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
10 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
10 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
10 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
10 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
10 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
10 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
10 авг 2020
Последни новини