От х:

Днес в x:

Хасковлии утре на протест заради изсечените чинари

За 10 часа утре пред общината е насрочен протест на граждани срещу изсичането на чинарите в центъра на Хасково. Те се организират в социалните мрежи. В основата на протеста са еколози от различни природозащитни организации. Николай Терзиев от дружеството за защита на птиците дори отложи пътуване, за да присъства утре на протеста.

Чинарите бяха изсечени до корен в началото на тази седмица, а гражданите и дори повечето общински съветници бяха в неведение. Масовата сеч предизвика оживени коментари сред хората. Днес дори притеснен хасковлия позвъни в редакцията на Haskovo.net да предупреди, че още три дървета на "Сан Стефано" - от общината към автогарата, също са нарочени за сеч и са маркирани. След запитване до общината обаче стана ясно, че жълтите кръгчета по стволовете са стара маркировка, когато се е извършвала санитарна сеч на короните на дърветата. 

Причината за изсичането на 15-те 40-годишни дървета така и не стана съвсем ясна. В проекта на общината за реконструкция на центъра изрично е записано, че „пространството от площад „Общински“ до площад „Свобода“, което е централна пешеходна артерия, е решено по начин, който запазва всички съществуващи дървета“.

След отвореното писмо от няколко екологични организации до общината по повод унищожаването на дървета в града, от администрацията разпространиха отговор, подписан от кмета Георги Иванов. В него пише, че кореновата система на чинарите е недобре развита поради тухлените и каменни зидарии под тях и дърветата са опасни за хората. Същото заяви за Haskovo.net и шефката на екологията в общината Венета Тенчева.

Според няколко експерти, до които се допита Haskovo.net обаче, корените на дърветата са си наред. По обясненията им ако кореновата система огромните стволове е неразвита, те ще изсъхнат, защото не могат да черпят влага от почвата. По отрязаните стволове обаче не личи до има вътрешно изсъхване.

От РИОСВ Хасково отказват да вземат отношение, защото техните правомощия се простират само до защитени видове и територии. Макар че не искат да бъдат цитирани имената им, експерти от екоинспекцията също са на мнение, че дърветата са били здрави.

Според самите природозащитници има недомислици в закона. Те обясниха, че могат да се обърнат към съда, ако има сеч в природата, но не и в урбанизираните територии. Затова единственият начин да реагират, е да протестират като граждани. И призовават всички, които ги боли заради унищожените 40-годишни дървета, да дойдат утре в 10 часа пред общината, за да заявят гражданската си позиция.

Haskovo.net

В проекта за реконструкция на центъра дърветата си стоят, уверяват се лично хасковлии

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини