От х:

Днес в x:

Договарят откриването на турски университет в Хасково

Георги Иванов /вдясно/ и новият кмет Гюркан/с мустаците/ договориха сътрудничество между двата града. Снимка: община Хасково

Кметовете на Хасково и Одрин обсъждат възможността за предприемане на действия за откриване на филиал на одринския Тракийски университет в Хасково. Тази възможност е била дебатирана на среща между Георги Иванов и турския градоначалник Реджеп Гюркан. Новоизбраният кмет на Одрин прави първата си визита зад граница след успешните за него местни избори през март в Турция. Обсъждането на академичните перспективи е повлияно от битието на Гюркан като Главен секретар на Тракийския университет в Одрин. Преди избирането си за кмет, бил и два мандата депутат.

Тракийски университет има и в България, негов филиал е бившия Медицински колеж в Хасково. Ако идеята се осъществи, Хасково ще стане най-тракийския град-с цели два университета.

Реджеп Гюркан благодари за топлия прием и споделил, че Хасково, претърпял много значими положителни промени през последните години. Сред основните теми на състоялите се разговори между двамата кметове било обсъждане на съвместното участие на Хасково и Одрин в проекти за трансгранично сътрудничество. Двата града имат подписано “Споразумение за побратимяване, сътрудничество и приятелство” от февруари 2009 година, по силата на което те ще работят за своето икономическо и културно сближаване, ще се ангажират с насърчаване на сътрудничеството и в областта на туризма, образованието, спорта и опазването на околната среда.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини