От х:

Днес в x:

Мотивират деца да учат с 10 млн. лева

Мелек Байрям и Деница Николова от Гимназията по туризъм се възползваха от откриването на кабинетите

Центърът за кариерно ориентиране в Хасково се е заел с нелеката задача да повишава мотивацията за учене на деца от 1 до 12 клас. Това ще стане по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“. Той е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейски социален фонд. Бенефициент по проекта е Министерството на образованието. Стойността на целия проект е 10 млн. лева, като са създадени 28 центъра в страната, обясни ръководителят на центъра в Хасково Таня Христова.

В областта има около 85 училища, в 70 от тях са проведени срещи в рамките на година и половина. Обхванати са около 4 000 ученици, на които им предстои кандидатстване в гимназия след 7 и 8 клас и абитуриенти, на които им предстои прием във ВУЗ. Освен това са обучени още около 14 000 ученици от други възрастови групи.

Центърът цели да подпомогне учениците да открият своите потребности, способности и заложби, и спрямо тях да направят най-правилния и осмислен избор за бъдеща кариера и професия. На днешното представяне официални гости бяха Соня Найденова от Министерството на образованието, зам.-областният управител Йонко Гюдженов, кметове на общини и директори на училища.

Ученици и родители ще имат възможност да посещават залите и кабинетите на Центъра в Дома на учителя, които бяха открити официално днес. Там ще ги посрещат консултанти, които ще ги напътстват в бъдещото им кариерно развитие и реализация. Центърът разполага със зала за групова работа, кабинет за индивидуално консултиране и диагностика, зала за информиране, оборудвана с компютри, както и още две помещения.

Проектът трябва да приключи през октомври. Тогава ще бъде отчетен ефектът от работата. Критериите за изпълнение на проекта са само количествени, няма качествени показатели, обясниха от центъра в Хасково.

Анета Кутелова

Таня Христова представи дейността и функциите на центъра

На срещата присъстваха и директори на училища
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини