От х:

Днес в x:

Бивш ас от Узунджово разказва за българските космонавти

Велико Киряков

Бившият командир на поделението в Узунджово полковник Велико Киряков, който е и летец, надълго и нашироко разказа за българските космонавти и астронавти. Той е дядо на едно от децата в от астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково. Повод за беседата бе навършването на 35 г. от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Киряков обясни, че при издигане над 8000 м височина може да се диша. До 14 000 трябва да се използва кислородна маска, но след 21 000 м – задължително с херметичен шлем (височинно компенсиращи костюми). Полковникът показа именно такъв костюм, а някои от присъстващите младежи изявиха желание да го пробват.

Междувременно ръководителят на школата Йонна Кокотанекова награди победителите в конкурс за най-добър мултимедиен проект на тема „Космическите мечти на България“. Авторите имаха възможност да избират дали да направят компютърна презентация до 30 слайда или да изготвят мултимедиен филм до 10 мин. Участие са взели 63 деца в две възрастови групи – 5-8 и 9-12 клас. В по-малката възрастова група за мултимедиен филм на първо място са класирани Милица Гечева и Доротея Гълбачова от Кърждали. На второ място пък бе седмокласничката Петя Димитрова от ОУ „Христо Смрненски“. „С изработването на филма научих много нови неща“, сподели младата астрономка.

На 12 април се отбелязва Световния ден на космонавтиката.

Анета Кутелова

 

Скафандъра

Йоанна Кокотанекова награждава Петя Димитрова
Класираните на първо място за мултимедиен филм - Милица Георгиева и Доротея Гълбачева
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини