От х:

Днес в x:

Microsoft спира поддръжката на Windows XP

Днес официално приключва ерата на Windows XP. Популярната операционна система остава без софтуерни обновления, съобщиха от Microsoft.С Windows XP все още работят 500 милиона компютъра в цял свят. Поддръжката й обаче приключва днес, 8 април.

Microsoft спира да предоставя софтуера за сигурност Microsoft Security Essentials за изтегляне на Windows XP. Ако вече разполагате с антивируса, ще продължите да получавате актуализации против злонамерен софтуер за ограничен период от време.

Спирането на поддръжката на Windows XP означава, че клиентите няма да получават актуализации за защитата на операционната система или с други думи - няма да получават техническа поддръжка от Microsoft.

Windows XP е представена официално през 2001 година. Експертите са единодушни, че тя беше една от най-популярните операционни системи - иновативна за времето си, лесна за ползване от всички потребители, осигуряващи добра защита на данните и справяща се с интернет предизвикателствата.

Софтуерният гигант препоръчва преминаването от Windows XP към по-модерни платформи като Windows 7 или Windows 8, която вече имаме и нова версия - Windows 8.1.

С оттеглянето на Windows XP много от приложенията, които първоначално са били написани за тази версия, ще бъдат съпътствани от допълнителни разходи за поддръжка. Компютрите под Windows XP ще продължат да функционират, но няма да имат пълната сигурност, че ще вършат пълноценно работа, както досега.

След 8 април машините със старата операционна система стават уязвими и за загуба на данни, могат да станат лесна плячка на злонамерени хакерски атаки, предупреждават от Microsoft.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини