От х:

Днес в x:

Смартфони ще ни предупреждават, че сме болни

Учени от Хюстънския университет са разработили златно покритие за стъкло, което е чувствително на контакт с бактерии, пише The Verge.В покритието има антитела, които се свързват с бактерии, когато има такива, и променят начина, по който то пропуска светлината. Концепцията е все още в процес на усъвършенстване, но изследователите посочват, че крайният продукт, който ще може да се прикача към телефон, ще струва 20 долара.

Ключовата част от технологията е стъкло, покрито с лек чувствителен материал и злато на прах. В покритието има малки дупчици, позволяващи преминаването на светлина. От страната на покритието, която се долепя до стъклото са поставени антитела на болестотворни бактерии. Ако биологичен материал съдържа такива бактерии, молекулите им се свързват с антителата в дупчиците. На горната страна на покритието също има антитела, но заедно с ензими, които произвеждат сребро. Те на свой ред се свързват с бактериите, което провокира производството на сребро. След кратко време произведеното сребро е достатъчно, за да спре проникването на светлина в дупчиците.

Процесът е сложен, но учените са убедени, че може да се възпроизвежда в малко устройство, като преносима леща, а резултатите могат да се разчитат от камерата и светкавицата на смартфона. Ако идеята се превърне в реалност, технологията може да помогне на здравните специалисти да поставят диагнози при спешни ситуации и на големи групи от хора

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини