От х:

Днес в x:

Когато българските ни души зажаднеят

Българските деца могат да израснат с хубава българска музика. Или да имат по-голям избор от световната

Стара истина е, че когато душата ти зажаднее и с нищо не можеш да я успокоиш, спасението е в музиката.

Възможно ли е да привикнеш към музикалната помия? Дори това да не се случи, лошо скалъпените образци могат да докарат отчаяние и дори депресия на българския слушател. Скука или затъпяване, или съзнателно самоизключване от звучащото в ефира са другите възможни последици. Далеч не всеки българин е съгласен, че примитивните, плагиатски или просто многократно въртяни парчета са всичко, от което имаме нужда.

Добре, сега в интернет е пуснато едно голямо съкровище, музикално богатство, което се лее 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това е изцяло българско имане - по произход, или по подбор. Проектът се казва Бинар и от него българските ни души запяват на друг глас. Впрочем, много други интернет радиа ще намерите на първа страница на Haskovo.NET, ако се огледате в долната част на сайта.

Бинар е мащабен и уникален проект на БНР в интернет, който не дублира ефира. Той включва още 5 канала специализирани по стил. Сред тях има някои безценни. Те предават в интернет дигитализирани записи от необятната фонотека на БНР. Има нещо много прекрасно в това. Най-накрая, музиката на България, записана някога с парите на народа да достигне до народа, където и да е той сега. (Дори да не е съвсем издържана юридически, това е правдивата и леко иронична формулировка. БНР и БНТ се издържаха от бюджета и бяха без алтернатива в годините на "властта от народа и на народа")

БГ Поп

Тук можете да чуете уникални записи българска музика - поп и рок,  от 50-те години до наши дни. Ще се изненадате колко е много. Голямата част е записана в Първо студио на БНР. Проектът в интернет стартира през 2012 год. На това място, сигурно се питате "Защо чак сега научавам?". Очевидно популяризирането не е приоритет. Или тепърва ще стане? Както и да е, това може да куца, но останалото е на високо ниво. 

Здравко Петров е музикален редактор на канала БГ Поп на Бинар. Познавач и професионален изследовател на българската популярна музика, той също така и е един от малкото професионални изследователи на жанра в България. Основен виновник за дигитализирането от лентов носител на огромния фонд на БНР с българска музика. Поклон! И слушайте българската музика, където и да сте. По БГ Поп вървят някои нечувани досега неща, и много други, които не сме чували отдавна. БНР е продуцент на голяма част от българската музика, записана от 1950 до 1989 год. "В момента: Танцов оркестър,  дирижиран от Бенцион Елиезер - Весело настроение /1956/". Или: "В момента: ЕОБРТ,  дирижиран от Милчо Левиев - Боса - нова /1963/".  Занемяхте ли? После ще се гордеете, много.

Инди

Този стрийм предлага интересни и хубави неща, които рядко можем да чуем в ефир. За тази музика е важно да знаем две неща - това е един различен рок и това е в повечето случаи обратното на комерсиална музика. Инди идва от independent, независим, разбирай от звукозаписната индустрия. На практика, това са групи и музиканти, които не приемат корективи върху стила и звученето си. Те издават музиката си сами или чрез независими звукозаписни компании. Корените на стила са в алтернативния рок, пост пънк и ню уейв, според пояснението на музикалнияв редактор на стрийма Илиян Ружин. Той е и автор на Инди по интернет радио Бинар.

Пънк Джаз

Това е трудно, ако вкусът ви се е застопорил "някъде на границата между асансьорния джаз, частушките и по-анахроничните форми на хеви метъла". Стриймът на Бинар си е територия на Цветан Цветанов  и той обещава разчупването на всякакви постсъветски квадратни, кръгли или други постановени начини да се възприема/прави музиката. В съответствие с това, включените изпълнители са от най-стари Майлс времена до наши дни.

Дуенде

Авторът Людмил Фотев ви оставя на вълшебната среща на джаза с боса нова, фламенко или с танго, плюс още нещо. Не подлежи на обяснение какво точно е дуенде. Мелодично, сантиментално и нежно докосване, но и интелигентно - нещо като приятелска ръка, а не като официално ръкостискане, между музиканта и слушателя. В канала се въртят над 10 000 заглавия, особено подходящи "ако сте от тези, които имат това, което са, а не са това, което имат".

Фолклор

Ето я и българската народна музика, най-после да се лее се свободно в интернет. "Срещата със силата на фолклорния глас, орнаментиката в мелодията, багрите и шевиците в носиите, представите и вярванията за света на старите българи и балканци може само да обогати нас – техните потомци, както и всички други хора по земята (та чак до “край свет”)" - няма как да го кажем по-добре. Aлександър Заралиев е автор на музикалния стрийм. Стриймът включва фолклор от всички крайща на България, от всички времена на звукозаписа. Макар това да е само една част от безкрайното богатство записи с народна музика в БНР, многобразието и качеството са невероятни. Моля, обърнете се към тях всеки път, когато отнякъде ви втълпяват, че живеем в духовна нищета.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини